Mali od UN-a traži vojnu podršku

Premijer Malija Cheikh Modibo Diarra (u sredini) nakon prošlonedjeljnog sastanska s Fabiusom (desno) (AFP)

Mali je od Ujedinjenih naroda zatražio da odmah odobre mandat međunarodnim snagama da mu pomognu u vraćanju nadzora nad sjeverom te zemlje za koji tvrdi da je pod nadzorom pobunjenika i trgovaca drogom.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius u New Yorku je, navodeći pismo prijelaznih vlasti u Maliju generalnom sekretaru UN-a Ban Ki Moonu od 18. septembra, rekao da je Mali od Vijeća sigurnosti UN-a zatražio donošenje rezolucije po Poglavlju 7 za davanje mandata međunarodnim snagama da “pomognu vojsci Malija da ponovno osvoji okupirana područja na sjeveru Malija”.

Poglavlje 7 Povelje UN-a dopušta Vijeću sigurnosti da odobri akcije od diplomatskih i ekonomskih sankcija do vojne intervencije.

‘Teroristi i trgovci drogom’

“Više mjeseci Mali je suočen sa sigurnosnom krizom bez presedana na sjevernim područjima i okupirale su ga oružane grupe među kojim su teroristi, trgovci drogom i sve vrste kriminalaca”, pročitao je Fabius novinarima dijelove pisma.

“Vlada Malija odmah želi vojno prisustvo tih snaga kako bi pomogle snagama sigurnosti Malija da provedu tu misiju.”

Banov glasnogovornik je potvrdio da je pismo primljeno i rekao da ga se razmatra.

Fabius je rekao da će se o zahtjevu Malija razgovarati u srijedu tokom Generalne skupštine UN-a na sastanku na visokom nivou posvećenom stanju na području Sahela, te da je Pariz počeo razgovore s ostalim članicama Vijeća sigurnosti o daljnjim koracima.

Mali se našao u haosu u martu nakon što je vojska svrgnula predsjednika, što je ostavilo prazninu u vlasti koja je omogućila pobunjenim Tuarezima da zauzmu gotovo dvije trećine zemlje.

Grupe, od kojih su neke navodno povezane s Al-Kaidom, potom su preotele vodstvo pobune na sjeveru i uvele stroge islamske zakone.

Vijeće sigurnosti je 5. jula podržalo nastojanja grupe 15 zemalja Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) kako bi se okončali nemiri u Maliju, ali ipak nije odobrilo i vojnu intervenciju.

Logistička podrška

Zahtjev Malija je idući korak u procesu, no nije vjerovatno da će Vijeće sigurnosti dati mandat ECOWAS-u da vojno intervenira dok ne iznese detaljniju strategiju, uključujući broj vojnika i troškove operacije.

Prijelazni čelnik Malija Dioncunda Traore ranije ovoga mjeseca je uputio službeni zahtjev ECOWAS-u za pružanje vojne pomoći.

Francuska, nekadašnji kolonijalni gospodar Malija, obećala je pružiti logističku podršku i dijeliti obavještajne podatke u budućoj intervenciji u Maliju, ali je isključila slanje vojnika dijelom i stoga što sjevernoafrički ogranak Al-Kaide drži francuske taoce.

“Francuska je izravno izložena”, rekao je Fabius. “Iako ne postoji tačno određena prijetnja, moramo ostati krajnje budni.”

Regionalne i zapadne vlade stanje u Maliju i širem području Sahela usporedile su s Afganistanom.

Izvor: Agencije