Mali Nepalci na nastavi u improvizovanim učionicama

U pojedinim dijelovima Nepala djeca se vraćaju u školu. Mjesec dana je prošlo od kada je zemljotres usmrtio više od 8.000 ljudi. Hiljade zgrada je srušeno, a učitelji naporno rade kako bi časove učinili normalnim.

Veliko jutro za Prajuna Acharya i njegovog mlađeg brata. Nakon 40 dana, došlo je vrijeme da ponovno obuku uniforme, spakuju školske torbe i sjete se kako se veže kravata.

”Želio bih se igrati društvenih igara i žmire sa drugovima. Hoću da se družim sa njima i saznam šta se dogodilo sa njihovim kućama”, rekao je Prajun Acharya.

Majka je zadužena za posljednje pripreme. Uz to, ide podsjećanje da ne paniče ukoliko osjete novi zemljotres.

”Znam da će u školi biti sigurni, ali ipak brinem. Danas nisam spokojna”, navodi majka Indira Acharya.

Kuća te porodice jedna je od mnogih u ovom kraju, u predgrađu Kathmandua, koja se urušila. U školi, osoblje uvjerava učenike da je zgrada proglašena sigurnom. Ipak, učitelji ne rizikuju, vježbaju proceduru u slučaju zemljotresa. Čak je i to prilika za smijeh sa prijateljima.

Zemljotres narušio, ali ne i uništio obrazovanje

Širom Nepala škole obilježavaju ovaj važan dan. U Patanu direktor škole dočekuje učenike, kojih je daleko više nego što je očekivao. Ohrabruje ih i govori, sigurni su ovdje na otvorenom. Ako se zemlja zatrese, bit će to kao plesanje.

”Njihovi umovi su ispunjeni strahom. Ipak, dok su u školi zaokupljeni drugim aktivnostima, i naš cilj je da im pomognemo da savladaju taj strah i traumu”, rekao je direktor škole Iswor Man Bajracharya.

Časovi se održavaju u novim kolibama od bambusa, koje su, za samo dvije sedmice, podigli školsko osoblje i dvije nevladine organizacije.

”Sve ovo događa se gotovo u sjenci nekadašnje školske zgrade. Ona je oštećena u zemljotresu. Izvana se vide pojedine pukotine, ali unutra je mnogo gore. Crvena oznaka na zidu znači da se ne može popraviti. Direktor traži od vlade da je što prije sruši i tako spriječi nove prijetnje za djecu koja sada dolaze u improvizovanu školu”, javlja reporter Al Jazeere Harry Fawcett.

Najmanje 8.500 škola širom zemlje nepopravljivo je oštećeno. Mnoge od njih nisu u mogućnosti da organizuju nastavu ili igre za djecu. Ipak sve su dobile molbu da nekako obilježe ovaj dan i pokažu da je zemljotres samo narušio, ali ne i uništio obrazovanje koje njihova djeca zaslužuju.

Izvor: Al Jazeera