Mali napredak u drugom krugu dijaloga

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju Lakhdar Brahimi izjavio je u petak, po okončanju prve runde međusirijskog dijaloga u Ženevi, pokrenutog 22. januara, da se mogu uočiti određeni pozitivni koraci i zajedničke pozicije, ali da jaz između strana “ostaje širok”.

On je za prvi susret delegacija sirijske vlasti i opozicije “oči u oči” nakon trogodišnjeg konflikta rekao da predstavlja “skroman početak”, ali da se na njemu “može graditi”.

“Nema sumnje da su njihovi stavovi vrli udaljeni, ali se treba usredotočiti na pozitivne elemente”, kazao je Brahimi.

On je dodao da je u Ženevi pokušao pronaći “najjednostavniju osnovu” na kojoj bi obje strane mogle razvijati dijalog, ali da je napredak krajnje mali, prenijela je agencija RIA Novosti.

Prioritet opozicije

Agencija je prenijela i izjavu glasnogovornika sirijske opozicije Louaya Safija da je za nju prioritet razmatranje formiranja prelazne vlade.

“Ne možemo danas povući nijedan potez bez prethodnog formiranja prelaznog organa uprave”, rekao je on, dodajući da na sljedećoj rundi opozicija namjerava razmatrati “pitanje prelaza prema novoj Siriji, slobodnoj od tiranije”.

S druge strane, vlasti u Damasku ponavljaju da ne namjeravaju učiniti ustupke oponentima tokom ženevskih pregovora.

“Ni u ovoj,  ni u narednoj rundi neće dobiti nikakve ustupke od sirijske delegacije”, kazao je ministar informiranja Sirije Omran al-Zubi grupi pristalica vlasti pred Palačom naroda u Ženevi.

Lista zarobljenika za razmjenu

Delegacija sirijske opozicije sastavila je listu zatvorenika za razmjenu s Vladom i predala je Brahimiju, saopćio je um petak glasnogovornik delegacije Lue Safi.
“Što se tiče pitanja razmjene zarobljenika, listu nismo predali predstavnicima sirijske vlasti, jer je UN u tome posrednik. Listu smo predali Brahimiju. Lista je napravljena, ali nismo čuli od režima nikakve indikacije da to može doprinijeti političkom rješenju”, rekao je Safi na kraju prve runde međusirijskih pregovora u Ženevi.

Ranije u petak Itar-Tas s je naveo da je jasno da se tokom devet dana u okviru “Ženeve 2” strane nisu uspjele dogovoriti ni o jednom od pokrenutih pitanja, niti približiti pozicije, ali da je pozitivno je to što su strane prvi put za tri godine konflikta sjele za pregovarački sto, ostale do predviđenog kraja i dogovorile se da se vrate uskoro u Ženevu.

Kamen spoticanja

Glavni kamen spoticanja, kako se u četvrtak ponovo potvrdilo, sudbina je sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovih saradnika, navela je ruska državna agencija, dodajući da Vladina delegacija smatra da Assadovu sudbinu treba odrediti sirijski narod na izborima, dok Nacionalna koalicija opozicionih i revolucionarnih snaga Sirije odbija razgovarati o bilo čemu prije nego što to pitanje bude riješeno.

Brahimi je u petak u Ženevi kao mogući datum početka druge runde predložio 10. februar, dodajući da je opozicija prijedlog prihvatila, a da Vladina delegacija želi razmotriti datum u Damasku prije nego što da saglasnost, naveo je AP.

Izaslanik UN-a i AL-a za Siriju najavio je da će o sirijskom pitanju detaljno razgovarati s generalnim sekretarom Ban Ki-moonom tokom godišnje konferencije o sigurnosti u Minhenu, kao i da će nakon toga biti održan njihov sastanak o rezultatima međusirijskih pregovora sa šefovima diplomatije Rusije i SAD-a, Sergejom Lavrovom i Johnom Keryijem.

Prijatelji Sirije optužuju režim

Jedanaest glavnih zemalja skupine Prijatelji Sirije, koja podržava opoziciju, optužile su u petak režim u Damasku da je odgovoran za izostanak napretka u pregovorima održanim u Ženevi.

“Režim je odgovoran za izostanak stvarnog napretka u prvom krugu pregovora”, saopćila je skupina (Egipat, Francuska, Njemačka, Italija, Jordan, Katar, Saudijska Arabija, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Britanija i SAD) u Parizu, optuživši Damask da je “opstruirao” pregovore.

“Ogorčeni smo jer režim nastavlja strategiju ‘umrite od gladi ili se predajte’, koja ne dopušta da stotine hiljada ljudi dobiju hranu i lijekove”, dodaje se u saopćenju u kojemu se “najoštrijim riječima” osuđuje režim zbog upotrebe buradi s eksplozivom.

Skupina je izrazila zadovoljstvo “odvažnom odlukom Sirijske nacionalne opozicione koalicije” da učetvuje u pregovorima u Ženevi i njenim “konstruktivnim pristupom” u prvom krugu pregovora.

“Da bi se proces nastavio i donio rezultat, režim se ne može zadovoljiti samim dolaskom. On mora brzo djelovati kako bi ublažio patnje sirijskog naroda i omogućio formiranje prelazne vlade”, ocijenio je u posebnoj izjavi francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Velike razlike

Sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Muallem ocijenio je u petak da nisu postignuti opipljivi rezultati nakon pregovora s opozicijom.

“Sa žaljenjem moram kazati da nismo postigli opipljive rezultate tokom dijaloga“, izjavio je on novinarima.

Sirijski ministar je kritizirvao nedostatak odgovornosti i ozbiljnosti opozicionih lidera i njihovu spremnost da potkopaju konferenciju.

“U Montreuxu sam naglasio da niko ne može zamijeniti sirijsko rukovodstvo”, dodao je Muallem, misleći na Assada.

Muallem je u više navrata kritizirao delegaciju opozicije, prenosi AFP.

“Moramo znati identitet druge strane, da li su ili nisu Sirijci? Nažalost, vidjeli smo da postoji velika razliku između njih i šta se dešava na terenu u Siriji“, rekao je Mualem.

Izvor: Agencije