Malezijski ministri žele protjerati propovjednika Zakira Naika

Mahathir je rekao da Naika ne mogu vratiti u Indiju 'zbog straha da bi tamo mogao biti ubijen' (Screenshot / YouTube)

Malezijski kabinet razmatrao je trajnu boravišnu dozvolu za indijskog muslimanskog propovjednika Zakira Naika, a četvorica ministara zatražila su njegovo protjerivanje zbog navodnog davanja rasno osjetljivih primjedbi u multietničkoj naciji.

Naik, koji živi u Maleziji gotovo tri godine, našao se na udaru zbog svojih nedavnih izjava da Hindusi u jugoistočnoj azijskoj zemlji imaju “100 puta više prava” nego muslimanska manjina u Indiji i da oni ponekad više vjeruju indijskoj vladi nego malezijskoj.

Rasa i religija osjetljiva su pitanja u Maleziji, gdje muslimani čine otprilike 60 posto od 32 miliona stanovnika. Ostatak su uglavnom etnički Kinezi i Indijci, od kojih su većina Hindusi.

“Iskazali smo naš stav, koji kaže da se mora djelovati i da Zakiru Naiku više ne smije biti dozvoljeno ostati u Maleziji”, rekao je u saopćenju Gobind Singh Deo, ministar komunikacija i multimedije.

“Premijer je primio k znanju našu zabrinutost. Prepuštamo njemu da razmotri to pitanje i što prije donese odluku šta se treba učiniti kako bi se taj problem riješio”, dodao je on.

Raskol u naciji

Malezijski ministar ljudskih resursa Kulasegaran rekao je da Naikove izjave mogu biti usmjerene ka stvaranju raskola u višerasnoj naciji, a izrečene su s ciljem pridobijanja naklonosti muslimana.

Još je rekao da Naik ne zaslužuje status stalnog boravka.

Naik, koji je više puta odbacio optužbe protiv njega u Indiji, negirao je optužbe koje su iznijeli Kulasegaran i drugi u Maleziji.

“Moje pohvale malezijskoj vladi za njeno islamsko i pošteno postupanje prema hinduističkoj manjini iskrivljeno je i pogrešno citirano kako bi išlo u prilog političkim dobicima i stvaralo raskol u zajednici”, rekao je on u saopćenju novinarima u srijedu.  

Ministar vode, zemlje i prirodnih resursa Xavier Jayakumar kazao je da bi, ako Malezija bude ignorirala Naikove izjave i dozvolila mu ostati u Maleziji, to dovelo do “potencijalnih rasnih i vjerskih podjela”.

“Ne trebaju nam takvi pojedinci da daju takva klevetnička saopćenja s namjerom stvaranja jaza između muslimana i nemuslimana u Maleziji”, rekao je Jayakumar.

Sigurnosna pitanja

Malezijska državna novinska agencija Bernama navela je da je premijer Mahathir Mohamad kasno u utorak rekao da Naika ne mogu poslati nazad u Indiju zbog “straha da će tamo biti ubijen”.

“Ako ga bilo koja druga zemlja želi primiti, dobrodošla je”, rekao je on, navodi Bernama.

Nacionalna asocijacija patriota, grupa malezijskih vojnih i policijskih veterana, također je osudila Naikove izjave, rekavši da su mnogi etnički Indijci u Maleziji služili u sigurnosnim snagama te zemlje.

Indija je krajem 2016. zabranila Naikovu Fondaciju za islamska istraživanja, optuživši ga da pomaže svojim sljedbenicima da “promoviraju ili pokušavaju promovirati osjećaje neprijateljstva, mržnje ili loših odnosa između različitih vjerskih zajednica i grupa”.

Izvor: Agencije