Malezija zatvorila saudijski antiteroristički centar

Kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud inaugurirao je centar, koji je imao privremeni ured u Kuala Lumpuru, u martu (Reuters)

Nova Vlada Malezije izdala je naredbu za zatvaranje antiterorističkog centra kojeg finansira Saudijska Arabija, manje od 13 mjeseci nakon njegovog otvaranja.

Nisu navedeni razlozi za ovaj potez.

Centar Kralja Salmana za međunarodni mir (KSCIP) u Kuala Lumpuru će obustaviti operacije odmah, a njegove funkcije će preuzeti Malezijski institut za odbranu i sigurnost, kazao je ministar odbrane Mohamed Sabu.

Dok Sabu nije naveo razloge za zatvaranje, Hishammuddin Hussein, nekadašnji ministar odbrane Malezije je branio centar kada je otvoren u martu 2017. godine.

Vojno prisustvo u Saudijskoj Arabiji

Kazao je da je on ključan kako bi se suzbilo širenje “nasilnog esktremizma“ oružanih grupa, uključujući Islamsku državu Irak i Levant.

Kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud svečano je otvorio centar, koji je imao privremeni ured u Kuala Lumpuru. U toku je izgradnja stalne zgrade u glavnom malezijskom administrativnom gradu, Putrajayi.

Sabu je kazao parlamentu da planira povući malezijske trupe iz Kraljevstva. U junu je Sabu najavio preispitivanje malezijskog vojnog prisustva u Saudijskoj Arabiji, kazavši da ono indirektno uvlači Maleziju u konflikte na Bliskom istoku.

Bivši premijer Najib Razak je 2015. poslao malezijske trupe u Saudijsku Arabiju, kako bi organizovale evakuaciju malezijskih državljana u Jemenu.

Izvor: Al Jazeera i agencije