Malezija: Zamrznuto 408 računa s više od 270 miliona dolara

Najib Rezak je pod istragom zbog optužbi da su milijarde dolara nestale iz fonda 1MDB, kojeg je on osnovao (EPA)

Malezija je zamrznula stotine bankovnih računa za koje se vjeruje da su povezani s državnim fondom 1Malaysia Development Berhad, saopćili su zvaničnici.

Specijalne Vladine snage, koje ispituju korupcijski skandal u koji je uključen ovaj fond, izjavile su da su prošle sedmice zamrznule 408 bankovnih računa na kojima je bilo 272 miliona dolara.

“Vjeruje se da su računi povezani sa zloupotrebom fonda 1MDB. Uključuju gotovo 900 transakcija napravljenih između marta 2011. i septembra 2015, godine”, navodi se u saopćenju.

Istraga protiv bivšeg premijera

Sredstva na zamrznutim računima dolaze od pojedinaca, političkih partija i nevladinih organizacija, dodaje se, bez otkrivanja imena.

Međutim, saopćenje Vladinih snaga objavljeno je nakon lokalnih medijskih izvještaja prošle sedmice da su računi koji pripadaju Ujedinjenoj malajskoj nacionalnoj organizaciji političkoj partiji bivšeg premijera Najiba Rezaka, koji je uključen u skandal, zamrznuti.

Najib je dao ostavku na mjesto lidera stranke nekoliko dana nakon što je koalicija predvođeba UMNO-om, koja je vladala Malezijom više od 60 godina, pobijeđena na izborima 9. maja.

Najib je pod istragom zbog optužbi da su milijarde dolara nestale sa fonda 1MDB, kojeg je on osnovao, što on negira.

Za sada bez optužnica

Nedavno je izvršena racija u prostorijama koje se povezuju s bivšim premijerom i njegovom porodicom, a policija je otkrila gotovinu i druge vrijedne predmete, kao što su luksuzne torbe, za koje se vjeruje da su pripadale njegovog supruzi Rosmah.

Međutim, nikakve optužnice protiv njih za sada nisu podignute.

Najib je rekao da su zaplijenjene stvari pokloni prijatelja i stranih lidera, uključujući članove kraljevskih porodica, koje je dobio specijalnim prilikama, kao što su službene posjete i rođendani.

Izvor: Al Jazeera