Malezija: Nema više organizacije događaja na kojima su Izraelci

Saifuddin Abdullah kaže da izraelski predstavnici ne mogu ući u Maleziji ni za sportske, ni za ostale događaje (AP)

Ministar vanjskih poslova Malezije Saifuddin Abdullah rekao je da njegova zemlja više neće organizovati događaje na kojima učestvuje Izrael.

Abdullah je, također, dodao da malezijska vlada neće popustiti u vezi zabrane nastupa izraelskih sportista na paraplivačkom takmičenju u julu u Maleziji, koje će biti kvalifikaciono za Paraolimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Malezijski ministar dodao je da je njegov kabinet potvrdio da izraelskim predstavnicima neće biti dozvoljen ulaz u zemlju niti za sportske, niti za ostale događaje.

Bez diplomatskih odnosa

Osim toga, kako prenosi Associated Press, rekao je da je Malezija odlučila da ubuduće neće organizovati nikakve događaje koji će uključivati Izrael, čime je „potvrdila jasan stav vlade u vezi izraelskog pitanja“.  

Malezija, koja pruža snažnu podršku Palestini, jedna je od većinskih muslimanskih država koja nema diplomatske odnose sa Izraelom.

Prošlog mjeseca, Kuala Lumpur je u saopštenju naveo da se „snažno“ protivi kontroverznoj odluci Australije je da Zapadni Jerusalem prizna za glavni grad Izraela.

Malezija, koja je zagovornik rješenja o dvije države kako bi se okončao izraelsko-palestinski sukob, taj je potez nazvala „preuranjenim“ i „ponižavajućim za Palestince i njihovu borbu za samoopredjeljenje“.

Izvor: Agencije