Oglasi

Malezija: Indijski propovjednik se izvinio zbog kontroverznih izjava

Zakir Naik iznio je rasno osjetljive primjedbe o malezijskim zajednicama Hindusa i Kineza, nakon čega su reagovali javnost i vlada.
Nekoliko članova malezijske vlade javno je pozvalo da se Naik protjera iz zemljeReuters

Kontraverzni indijski propovjednik Zakir Naik izvinio se zbog rasno osjetljivih primjedbi koje je izrekao u Maleziji dan nakon što ga je policija ispitivala o komentarima.

Naik, koji se suočava sa optužbama za pranje novca i govor mržnje u Indiji, našao se na udaru nakon komentara koje je iznio o malezijskim etničkim i vjerskim manjinama u zemlji s muslimanskom većinom.

"To je protiv temeljnih principa islama i želio bih da uputim izvinjenje zbog nastalog nesporazuma", rekao je Naik.

U međuvremenu, malezijska policija je rekla da je Naiku zabranjeno javno obraćanje u zemlji, prema pisanju The Star Newspaper.

Poziv na izbacivanje iz zemlje

Malezijska policija je ispitivala Naika 10 sati o govoru koji je održao ranije ovog mjeseca u kojem je rekao da Hindusi u Maleziji imaju “100 puta više prava“ nego muslimanska manjina u Indiji i da su malezijski Kinezi gosti u toj zemlji.

Nekoliko članova malezijske vlade javno je pozvalo da se Naik protjera iz zemlje.

Čak je i premijer Mahatir Mohamad rekao da je izjavama prešao liniju.

Rasa i religija su osjetljiva pitanja u Maleziji, zemlji u kojoj muslimani čine oko 60 posto stanovništva od 32 miliona koliko zemlja ukupno ima.

Ostatak stanovništva čine Kinezi i Indijci, koji su uglavnom hindusi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.