Maldivi proglasili vanredno stanje

Odluka Vrhovnog suda predstavlja udarac za predsjednika Yameena (AP)

U Vrhovni sud Maldiva upale su snage sigurnosti, dovodeći do kulminacije krize u toj otočnoj zemlji nakon što je proglašeno vanredno stanje, javlja Reuters.

Policija je uhapsila bivšeg predsjednika te zemlje Maumoona Abdul Gayooma, rekao je njegov glasnogovornik Abdul Alim Reutersu nekoliko sati nakon što je proglašeno vanredno stanje u zemlji.

Gayoom, koji je polubrat aktuelnog predsjednika Yameena Abdulle Gayooma i koji je vladao Maldivima 30 godina do 2008, uhapšen je u njegovom domu zajedno sa svojim zetom.

Vlada Maldiva prethodno je proglasila 15-dnevno vanredno stanje nakon što su se pojačali nemiri u toj otočnoj zemlji u Indijskom okeanu.

Ministrica pravosuđa Azima Shakoor objavila je tu odluku u obraćanju na nacionalnoj televiziji.

Politički nemiri proširili su se u toj zemlji nakon što je Vrhovni sud odbacio optužbe za terorizam protiv bivšeg predsjednika Mohameda Nasheeda i naredio oslobađanje drugih devet političara.

Udarac za predsjednika Yameena

Ta odluka predstavlja udarac za aktuelnog predsjednika Abdullu Yameena, koga kritičari optužuju za korupciju, loše upravljanje i kršenje ljudskih prava. On je ove optužbe odbacio.

Vojnici u opremi za rastjerivanje demonstracija okružili su zgradu parlamenta u prijestonici Maleu u nedjelju nedugo nakon što je opozicija uputila zahtjev parlamentu da smijeni glavnog državnog tužioca.

Ranije u ponedjeljak Shakoor je rekla da “Vlada ne vjeruje da se odluka Vrhovnog suda o puštanju političkih zatvorenika može primijeniti.”

Opozicija je sada u većini u Parlamentu, koji ima 85 zastupnika, nakon što je Vrhovni sud presudio o aktiviranju zastupničkog mandata za 12 zastupnika koji su prošle godine izgubili mjesta u parlamentu.

Međutim, dva od tih 12 zastupnika uhapšena su na aerodromu u nedjelju nakon što su se vratila na Maldive iz višemjesečnog egzila.

U odluci koja je u nedjelju potpisana u Maleu, opozicijski zastupnici pozvali su međunarodnu zajednicu da “izvrši pritisak na Vladu Maldiva kako bi ona poštivala vladavinu prava, te implementirala odluku Vrhovnog suda donesenu u četvrtak o puštanju političkih čelnika i aktiviranju mandata za 12 opozicijskih zastupnika”.

Oni su također pozvali da se “preduzmu sve neophodne mjere kako bi se uhapsili Vladini zvaničnici odgovorni za kršenje nacionalnog i međunarodnog prava”.

Napetosti bi mogle “prerasti u građanske nemire i izazvati nasilje širom zemlje”, upozorili su oni.

Ujedinjene nacije, Evropska unija i nekoliko stranih vlada, uključujući Indiju, SAD i Veliku Britaniju, pozvali su Yameena da primijeni odluku Vrhovnog suda.

Izvor: Agencije