Malavi: Prva vakcina protiv malarije za djecu na svijetu

Vakcina RTS,S bazira se na proteinima, a u protekih pet godina je klinični isprobana na 15.000 osoba (AP)

Malavi pokreće pilot program vakcinacije djece protiv malarije, u pokušaju da pobijedi zaraznu bolest koja u Africi godišnje ubije stotine hiljada ljudi.

Vakcina RTS,S, prva koja djeci daje djelimičnu zaštitu, ‘podučava’ imuni sistem da napadne parazita kojeg šire komarci.

Projekt s revolucionarnom vakciom pokrenut je nakon tri godine razvoja i investiraja gotovo milijarde dolara, prvo u glavnom gradu Malavija Lilongweu, a potom će biti proširen i na Keniju i Ganu.

Bit će vakcinisana djeca starosti od pet mjeseci do dvije godine, a prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), do kraja 2022. godine projekt će na godišnjem nivou u ove tri zemlje obuhvatiti 360.000 djece.

Malavi, Kenija i Gana izabrani su zbog velikog broja slučajeva malarije.

Vakcina RTS,S bazira se na proteinima, a u protekih pet godina je klinični isprobana na 15.000 osoba.

Smanjuje mogućnost zaraze za 29 posto

“Svake godine u Africi od malarije umre preko 250.000 djece. To ima užasan efekt na porodice i na društvo. Ova vakcina ima potencijal da spasi veliki broj dječjih života”, rekla je za agenciju DPA Mary Hamel, koordinator Programa implementacije vakcine za malariju WHO-a.

U jednom ispitivanju, kako navodi WHO, zaključeno je da djeca koja su primila vakcinu imaju manje šanse da dobiju malariju.

Studija je pokazala da inovativna vakcina sprječava četiri od deset slučajeva malarije među djecom, a ukupno gledajući, za 29 posto smanjuje mogućnost teške zaraze malarijom kod mlađe populacije.

Hanel kaže da prva vakcina protiv malarije na svijetu nije savršeno rješenje, ali i da WHO očekuje da ona postigne zapažene rezultate.

Izvor: Al Jazeera i agencije