Malala traži od svjetskih lidera da pomognu djeci Kašmira

Kašmir
Indija je donijela odluku o ukidanju članka 370 Ustava, kojim je reguliran poseban status regije, što je dovelo do povećanja tenzija (EPA)

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, Malala Yousafzai pozvala je svjetske lidere, koji će sudjelovati na nadolazećoj Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku, da pomognu djeci da se sigurno vrate u škole u dijelu Jammu i Kašmir pod indijskom kontrolom.

“Izuzetno sam zabrinuta zbog izvješća o 4.000 ljudi, među kojima su i djeca, proizvoljno uhićivanih i zatvorenih, i zbog učenika koji ne mogu pohađati školu duže od 40 dana, zbog djevojčica koje se boje napustiti svoje domove”, poručila je Yousafzai na Twitteru, kako prenosi Anadolija.

“Tražim od čelnika na Glavnoj skupštini UN-a i šire da rade na miru u Kašmiru, da čuju kašmirske glasove i da pomognu da se djeca sigurno vrate u školu”, dodala je.

Izrazivši zabrinutost zbog pogoršanja situacije u većinski muslimanskom Jammu i Kašmiru, nakon odluke New Delhija o ukidanju posebnog statusa toj regiji, Yousafzai je ispričala priču o tri kašmirske djevojke s kojima je razgovarala prošlog tjedna.

Svjedočenja djevojaka iz Kašmira

“Evo što su mi tri djevojke rekle: ‘Najbolji način za opisivanje trenutačne situacije je tišina. Nemamo način da doznamo šta nam se događa. Sve što smo mogli čuti su koraci trupa ispred naših prozora. Bilo je doista zastrašujuće'”, prenijela je Yousafzai, a zatim je citirala jednu od djevojaka:

“Osjećam se besmisleno i depresivno jer ne mogu ići u školu. Propustila sam kontrolni 12. kolovoza i osjećam da je moja budućnost nesigurna. Želim biti pisac i rasti kao neovisna, uspješna žena u Kašmiru. Ali, čini se da to postaje sve teže ostvarivo”.

Druga djevojka je rekla dobitnici Nobelove nagrade za mir: “Čeznem za danom kada će Kašmir biti oslobođen bijede kroz koju prolazimo desetljećima”.

Indija je 5. kolovoza donijela odluku o ukidanju članka 370 Ustava, kojim je reguliran poseban status Jammua i Kašmira, što je dovelo do povećanja tenzija na tom području. 

Regija je od tada suočena s komunikacijskom blokadom.

Kriza u Kašmiru datira još iz 1947. godine kada je Velika Britanija napustila to područje bez rješavanja statusa regije.

Ratovi za Kašmir

Muslimani čine 90 posto populacije Kašmira, koji su po povlačenju Britanaca tražili da se ta regija pripoji Pakistanu.

Tadašnji knez ipak je odlučio da Kašmir pripoji Indiji.

Pakistan i Indija su tako 1947. godine ušli u prvi rat za Kašmir.

Istim povodom dvije zemlje su ratovale ponovo 1965. i 1999. godine.

Indija kontrolira blizu 45 posto Kašmira, Pakistan 35, a Kina 20 posto.

Indijski dio je nazvan Jammu i Kašmir te je danas jedina dominantno muslimanska pokrajina u Indiji.

Izvor: Agencije