Malala dobila nagradu ‘Ana Politkovska’

Na Malalu, koja se bori za pravo žena na obrazovanje, u oktobru prošle godine je pucano (EPA)

Međunarodna organizacija za pomoć ženama koje se bore za ljudska prava u zonama konflikta “RaW in WAR” (Reach All Women in War) dodijelila je 16-godišnjoj Pakistanki Malali Yousufzai ovogodišnju nagradu koja nosi ime ubijene ruske novinarke Ane Politkovske, javio je AP.

Malala je izabrana zbog “hrabrosti da govori kada se niko ne usuđuje, snage da bude glas mnogih žena i djevojaka čiji se glasovi ne mogu čuti i za posvećenu vjeru u promoviranje obrazovanja djevojaka”, saopćila je ta organizacija u obrazloženju.

Malali je sredinom septembra organizacija za ljudska prava Amnesty International uručila nagradu Ambasador svijesti 2013, koju je podijelila s američkim pjevačem i aktivistom za ljudska prava Harryem Belafonteom, javila je agencija AFP.

 

Yousufzai je ušla u uži izbor za nagradu “Andrej Saharov”, koju Evropski parlament svake godine dodjeljuje borcima za ljudska prava.

Na Malalu, koja se bori za pravo žena na obrazovanje, u oktobru prošle godine pucano je dok je putovala u školu na sjeverozapadu Pakistana.

Talibani su Malalu ranili u glavu u školskom autobusu, u napadu koji je osudio cijeli svijet.

Ona je prebačena u Veliku Britaniju, na operaciju zbog rana na glavi, i vratila se u školu u Birminghamu u martu.

Izvor: Agencije