Makedonski Zaljev svinja

Događaji u Kumanovu bili kap koja je prelila prepunu čašu, piše autor (EPA)

Piše: Arsim Zekolli

Mada je izmaglica događaja u mizanscenu još jaka da bi se dali konačni zaključci, cijenim kako nije preterano utvrditi da val ostavki označava konačan politički krah Gruevskog.

Najprije trebamo sačekati i vidjeti kako i na koji način će taj politički krah voditi ka neminovnom administrativnom kraju njegove vladavine.

Ostavke zvaničnika iz VMRO-DPMNE-a dolaze nakon dva dana dramatičnih susreta pretstavnika međunarodne zajednica, ambasadora SAD-a, EU, Njemačke, Francuske i Italije, najprije sa premijerom Gruevskim, a zatim i sa Ahmetijem i vođom opozicije Zaevom.

Bez dvojbi

Ton saopćenja koje je iznio ambasador SAD-a nije ostavio nimalo dvojbi da je Gruevski bio suočen sa do sada neviđenim pritiskom da odstupi od svoje prakse autoritarnog i diktatorskog ophođenja prema opoziciji, kao i da njegov stil vladavine više nije u skladu sa bazičnim principima zapadne demokratije.

Taj se pritisak nastavio tokom dana u kojem su, prema nedemantovanim informacijama, ministrica unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska i šef tajne službe Saša Mijalkov bili pozvani na “ribanje” u jednoj veoma uticajnoj zapadnoj ambasadi.  

Ton saopćenja koje je iznio italijanski ambasador ukazuje da je Quint bio još konkretniji na sastanku sa Ahmetijem, koji je pozvan da se konačno “izjasni” glede informacija koje je iznio opozicijski SDSM i koje upliću zvaničnike iz njegove stranke.

To u diplomatskom žargonu podrazumijeva direktan zahtjev da Ahmeti počene raščišćavati svoju stranku od kriminalnih elemenata i da ukloni zvaničnike koji su pobijedili na izborima putem manipulacija ili u saradnji sa tajnom službom Mijalkova. 

Zbog toga se očekuje da će narednih dana uslijediti i ostavke visokih zvaničnika iz DUI-ja. 

U susret masovnom skupu opozicije, zakazanom za 17. maj, vidjet ćemo u kojem će se pravcu odvijati dešavanja i da li će to ubrzati pad vladajuće koalicije VMRO-DPMNE-a i DUI-ja.

U svakom slučaju današnje ostavke su neizlječivo srozale imidž Gruevskog kao nepopustljivog lidera, koji ne popušta pred zahtjevima bilo koga – čak i međunarodne zajednice – i beskompromisnog patriote na braniku zemlje.

Mislim kako nije pretjerano reći da su oni koji su naispravnije razumjeli poruke ostavki upravo članovi VMRO-DPMNE-a, koji će veoma brzo početi napuštati stranku i – tradicionalno – tražiti način da se približe opoziciji kako bi spasili svoje interese.     

Boomerang

Upravo zbog toga, s dužnim pijetetom i s obzirom na žrtve iz Kumanova nakon nemilih događaja zadnje subote, moram podijeliti utisak da su upravo ti događaji u Kumanovu bili kap koja je prelila prepunu čašu.

Na izvjestan način to bih nazvao makedonskim Zaljevom svinja (Bay of Pigs), zasnovanom na primjeru intervencije SAD-a u Kubi 1961. godine, koja je nakon kraha završila tako što se kao boomerang vratila pred vrata onih koji su to zamislili.

U našem slučaju to su događaji u Kumanovu, kao vrhunac jedne zaista sramne politike, koju je cijelu deceniju vodio dvojac Nikola Gruevski i Ali Ahmeti. 

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera