Makedonski med i krompir od danas ne mogu na Kosovo

Kosovski ministar trgovine i industrije Shala kaže kako je riječ o recipročnoj mjeri kao odgovor na, kako kaže, neopravdane tarifne barijere koje je Sjeverna Makedonije uvela na uvoz ikre i mlade ribe sa Kosova (EPA)

Počev od danas krompir i med iz Sjeverne Makedonije se ne mogu izvoziti u Kosovo, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na TV 21. 

Kosovski ministar trgovine i industrije Endrit Shala kaže kako je riječ o recipročnoj mjeri kao odgovor na, kako kaže, neopravdane tarifne barijere koje je Sjeverna Makedonije uvela na uvoz ikre i mlade ribe sa Kosova.

Iz makedonskog Ministarstva ekonomije odbacuju navode kako kosovski ministar nije bio informiran o novoj mjeri za uvoz ikre i mlade ribe, koja je usklađena sa propisima Evropske unije.

Dodaju kako je Agencija za hranu pokušala prevazići problem, ali kako nisu dobili podaci o životinjskom i ribljem zdravstvenom status proizvoda sa Kosova.

„Predstavnici Kosova rekli su nam kako se sistem o nadzoru ribljih bolesti na Kosovu ne prati“, navode iz kabineta ministra ekonomije Sjeverne Makedonije Kreshnika Bekteshija, dodavši kako su u svakom trenu spremni suočiti se sa argumentima.

Jednak tretman

Oni su najavili hitan sastanak u ponedjeljak na kome će, pored ministra ekonomije i ministra poljoprivrede Sjeverne Makedonije prisustvovati i direktor Carinske uprave, predstavnici Agencije za hranu i veterinu.

U saopćenju koje je kosovsko resorno ministarstvo jučer dostavilo medijima navodi se kako su od juna, kada je Sjeverna Makedonija uvela Prištini tarife na proizvode od ribe, podnosili više žalbi Sekretarijatu CEFTA i makedonskom ministru ekonomije, ali kako do danas nisu dobili odgovor.

„Danas sam odlučio uvesti recipročne mjere za proizvode iz Sjeverne Makedonije koji se uvoze na Kosovo i zabraniti ulazak određenih proizvoda kako bi primorao Republiku Sjevernu Makedoniju da ima jednak tretman za kosovske proizvode koji se izvoze u tu državu“, rekao je jučer Shala.

Izvor: Agencije