Makedonski ljekari napuštaju državne klinike

Blizu 1.500 makedonskih ljekara štrajkovalo je više od 45 dana, ali nisu uspjeli izvršiti pritisak na vlasti. Štrajk je privremeno obustavljen, ali problemi su ostali. Nametnute reforme i plate od 600 do 700 eura tjeraju specijaliste da napuštaju državne klinike i idu u privatne bolnice, dok znatan dio njih posao traži i van zemlje.

Edukacija jednog ljekara Makedoniju košta i do 40.000 eura.

Ljekari specijalisti marširali su usred zime ispred Vlade, pregovarali sa ministrom zdravstva Nikolom Todorovim dok su krajem decembra, zbog lokalnih izbora, štrajk su stavili u mirovanje.

„Najveći dio onoga što smo tražili nismo postigli, zato smo i nezadovoljni“, ističe Dejan Stavrić, predsjednik Samostalnog sindikata Kliničkog centra.

Sindikat traži nove pregovore, a glavni zahtjev je da ministar zdravstva Todorov promijeni model dobijanja zarade po učinku.

Ali, ministar nema namjeru ponovo pregovarati sa sindikatom Kliničkog centra u Skoplju, zato što je već potpisao kolektivni ugovor sa Samostalnim sindikatom zdravstva, farmacije i socijalne zaštite.

„Mi smo potpisali kolektivni ugovor sa reprezentativnim sindikatom, koji u saglasnosti sa zakonima u državi, obuhvata sve koji rade u odgovarajućoj djelatnosti i te odredbe se primjenjuju na sve zaposlene u zdravstvu“, ističe ministar.

On je dogovorio povećanje plata ljekara u naredne dvije godine za 20 posto. Stavrić kaže da će te pare pojesti inflacija.

Klub najboljih

Ostaje reforma dobijanja plate po učinku, bazirana na kvantitetu – ako ljekar ne pruži pacijentima utvrđeni broj usluga u toku mjeseca, dobija 20 posto manju platu.

Reforma je štetna za pacijente, kaže Stavrić.

„Klinika za intenzivnu njegu i reanimaciju ima dvostruko manje ljekara anesteziologa nego prije dvije godine. U istom periodu, bolnicu u Tetovu napustilo je 60 posto ginekologa“, dodaje.

Ali ministar kaže da odlazak doktora iz države nije slučaj samo u Makedoniji. Da bi ih motivisao, organizovao je Klub 100 najboljih ljekara koje bivaju izabrani svakog mjeseca.

Kao nagradu dobijaju 500 eura, a njihova imena objavljuje i u novinama, kaže novinarka Al Jazeere Milka Smilevska.

„Više od 95 procenata građana u Makedoniji je upućeno da se leči u državnim bolnicama zbog niskog životnog standarda kažu ljekari“, rekla je Smilevska.

Pacijenti vide da javno zdravstvo slabi, dok sindikalci kažu da će ministra, koji trenutno neće da pregovara s njima, problemi u bolnicama prije ili kasnije natjerati da s njima potraži rješenje.

Izvor: Al Jazeera