Makedonska opozicija uvjetuje sastanak u Beču

Čelnik opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije postavio je uslove za odlazak te stranke na sastanak u petak u Beč, na koji je makedonske partije pozvala Evropska komisija i nekoliko poslanika Evropskog parlamenta.

Zaev traži da predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov povuče svoju odluku o pomilovanju političara protiv kojih su se vodili postupci u vezi sa aferom prisluškivanja i kriminalne radnje vezane za izbore.

Traži i povlačenje odluke po kojoj su izbori raspisani za 5. juni. Makedonski parlament je već raspušten. Zaev optužuje predsjednika države i Sobranja, kao i bivšeg premijera Nikolu Gruevskog, za koordiniranu akciju kojom su ‘sahranili sporazum iz Pržina’, a koji je za cilj imao rješenje političke krize u Makedoniji.

Veljanovski: Grubo kršenje ustava

“Neka Ivanov povuče sramne odluke o pomilovanju koje je donio po narudžbi Nikole Gruevskog, a u suprotnosti sa Ustavom i zakonima. I neka se sazove Sobranje, kako bi se povukla odluka o održavanju izbora 5. juna jer nisu ispunjeni ključni uslovi za regularne, slobodne, fer i kredibilne izbore“, istakao je Zaev.

Stigla je i reakcija iz Kabineta predsjednika Sobranja, Trajka Veljanovskog.

“Bilo kakvo sazivanje sjednice na kojoj bi prisustvovali poslanici koji su sami već donijeli odluku o svom raspuštanju u cijelosti je suprotno Ustavu, kao najvišem pravnom aktu u državi. Više je nego jasno da su ustavne norme koje se odnose na početak, trajanje i završetak mandata poslanika sasvim jasne i nedvojbene, pri čemu bi svako sazivanje sjednice već raspuštenog Sobranja predstavljalo grubo kršenje Ustava Republike Makedonije“, navodi se u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera