Makedonija: Zaev predstavio kandidate za novu vladu

Nakon što je mandatar za sastav nove makedonske vlade Zoran Zaev objavio imena svih kandidata za ministre, predsjednik Sobranja Talat Xhaferi zakazao je za utorak sjednicu parlamenta na kojoj bi trebala uslijediti rasprava o predloženim imenima.

Osim Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), u vladu ulaze i ministri iz dvije vodeće albanske stranke – Demokratske unije za integraciju (DUI) i Alijanse za Albance.

Pokret Besa, kao treća albanska stranka koja je sudjelovala u pregovorima sa Zaevim, objavio je ranije da neće ući u vladu, ali su njezini zastupnici spremni u parlamentu “podržati kvalitetne reformske prijedloge”, prenosi Fena.

I SDSM je ranije priopćio da nije postignut dogovor s pokretom Besa oko njihovog ulaska u Vladu, navodeći kako unatoč tome vrata za suradnju s tom političkom grupom ostaju otvorena oko podrške reformama koje predstoje u Makedoniji, kao i za sve drugo što je u interesu makedonskih državljana i zemlje.

SDSM će kontrolirati resore – vanjskih poslova, obrane i financija, dok će veći albanski partner u vlasti – stranka DUI – dobiti ukupno šest mjesta, uključujući i dvije pozicije potpredsjednika vlade.

Alijansa za Albance trebala bi imati dva ministra u novoj vladi Makedonije.

Ublažavanje političke krize

Ministarstvo obrane Zaev je povjerio Radmili Šekerinskoj, a unutarnje poslove Oliveru Spasovskom, prenosi Fokus. Šef diplomacije bit će Nikola Dimitrov, a na čelu resora financija naći će se Dragan Tevdovski.

Renata Deskovska bit će zadužena za obrazovanje, a za transport Goran Sugarevski. Resor poljoprivrede vodit će Ljupčo Nikolovski, a na čelu Ministarstva za rad i socijalna pitanja bit će Mila Carovska. 

Informatičkim pitanjima i administracijom bavit će se Damjan Mančevski, a kulturom Robert Alagozovski. Vicepremijer Kočo Agnušev brinut će o gospodarskim pitanjima.

Ministri bez portfelja su Edmond Ademi, Robert Popovski, Zorica Apostolovska, Zoran Šapurik, Samka Ibraimovski i Adnan Kahil.

Stranke koje su predložile ministre za novu vladu imaju 62 od ukupno 120 zastupnika u Sobranju, pa bi potvrda vlade premijera Zorana Zaeva trebala biti samo formalnost.

Vjeruje se da će izbor nove vlade djelomično ublažiti političku krizu koja već mjesecima potresa Makedoniju. 

Šest ministara bez portfelja

Mandatar Zaev se nada kako će nova vlada uskoro biti izabrana i da će raditi u interesu građana.

“Nova vlada ima šansu da provede reforme, ima kapacitet i bit će ozbiljan servis građana”, rekao je Zaev, a prenose makedonski mediji.

Sastav nove vlade, koja će imati 15 resornih ministara i šest ministara bez portfelja, treba potvrditi Sobranje.

Prema poslovniku, sjednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o vladi treba biti održana najkasnije 15 dana od dana podnošenja prijedloga za sastav vlade i programa, prenosi agencija MIA.

Nakon što dobije prijedlog, Sobranje će voditi raspravu koja traje najmanje dva dana.

Izbor vlade obavlja se javnim glasanjem, najviše 24 sata nakon završetka rasprave.

Izvor: Al Jazeera i agencije