Makedonija: Uklanja se ograda oko zgrade Vlade

Ograda je bila dio projekta 'Skoplje 2014', koji je bivša vlast na čelu s Nikolom Gruevskim počela prije osam godina (Arhiva)

U Skoplju je počelo uklanjanje metalne ograde ispred zgrade vlade kako bi cijeli javni prostor oko vladinih zgrada bio dostupan građanima, izjavio je glasnogovornik makedonske vlade Vlado Bošnjakovski.

“Ograda će biti odložena u depo i neće se trošiti novac građana za njeno uklanjanje nego će biti korišteni unutrašnji vladini resursi”, istakao je Bošnjakovski.

Kako podsjeća AP, uklanjanje ograde bilo je jedno od obećanja aktuelnog premijera Zorana Zaeva u predizbornoj kampanji 2016.

Preoblikovanje centra

Ograda je bila dio projekta “Skoplje 2014”, koji je bivša vlast na čelu s Nikolom Gruevskim počela prije osam godina.

Projekt je obuhvatao preoblikovanje centra glavnog grada zgradama, spomenicima i statuama u grandioznom i neoklasičnom stilu.

Cijeli projekt bio je osmišljen da ojača nacionalni identitet i stvori vezu s antičkom Makedonijom.

“Ograda je postavljena tokom snažnih političkih nemira u 2015. i praktično je služila da se antivladini demonstranti drže dalje od kompleksa vlade”, ističe AP.

Struktura od lijevanog željeza koštala je 700.000 eura.

Betonski stubovi sada neće biti uklanjani jer to, kako je rekao Bošnjakovski, košta previše, “a Vlada nema namjeru trošiti dodatni novac kako bi ispravljala greške bivše vlade”.

Izvor: Agencije