Oglasi

Makedonija u četvrtak počinje pristupne pregovore s NATO-om

Poslanici iz svih političkih partija su pred historijskom prilikom i odgovornosti, poručila je ministrica odbrane Makedonije Radmila Šekerinska.
Uspjeh Makedonije zavisi od odluke poslanika u SobranjuAl Jazeera

Makedonija u četvrtak zvanično počinje pristupne pregovore s NATO-om, izjavila je u utorak ministrica odbrane Makedonije Radmila Šekerinska, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skoplju s Nikolom Dimitrovim, ministrom vanjskih poslova, i Stevom Pendarovskim, nacionalnim koordinator za NATO.

Partijski interesi vode u nove izbore

Radmila Šekerinska je izjavila da će se ići na nove izbore ukoliko u Sobranju nadvladaju partijski interesi.

'Uvjerena sam da, duboko u sebi, čak i poslanici opozicije žele da se završi ovaj proces s Grčkom. Učlanjenje Makedonije u NATO i EU ujedinjuje sve poslanike i sve građane ove države', rekla je ona na konferenciji za novinare u Skoplju.

Smatra da će se ići na prijevremene parlamentarne izbore ukoliko se ne postigne konsenzus u Sobranju.

'Ispoštovat ćemo sve zakonske rokove, što bi značilo formiranje tehničke vlade u roku od 45 do 60 dana prije održavanja izbora', zaključila je Šekerinska. 

Početkom pristupnih pregovora s NATO-om Makedonija ulazi u drugu fazu.

Prva faza procesa počela je pozivom u NATO u julu 2018. godine.

"U razgovore ulazimo s puno optimizma i željom za uspjehom. Pred nama je šansa da naša zemlja postane članica najmoćnijeg saveza za kolektivnu sigurnost ujedinjenih država, s najvišim kvalitetom života i s više od 900 miliona stanovnika", istakla je Šekerinska.

Ministrica odbrane pozvala je poslanike svih političkih partija u Sobranju Makedonije "da se pokažu u akciji".

Program za nastavak reformi

"Poslanici iz svih političkih partija su pred historijskom prilikom i odgovornosti. Pritiskom dugmeta 'za' učestvuju u završnim koracima 27-godišnjeg maratona, kojim bi se naša naša domovina pridružila NATO-u. Uspjeh Makedonije zavisi od njihove odluke", poručila je Šekerinska.

Dimitrov je podsjetio na prvu Deklaraciju Sobranja 1993. godine, u kojoj su sve političke stranke istakle da budućnost Makedonije vide u NATO-u.

"Ova sedmice, 18. i 19. oktobra, počinje proces pregovora o pristupanju [NATO-u]. To je kratak proces. Završit će se krajem ove ili početkom naredne godine. Pripremili smo program za nastavak reformi, s naglaskom na vladavinu prava i pravosudne reforme, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala", rekao je Dimitrov. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.