Makedonija traži izmjenu uvjeta za penziju

Vlada Makedonije predlaže reformu penzijskog sistema, koja predviđa mogućnost da radnici odgode odlazak u penziju za jednu, dvije ili tri godine.

Riječ je o pokušaju da se smanji pritisak na penzijski fond. Poslodavci ne bi imali pravo odbiti zahtjev radnika za odgađanje penzije. 

Al Jazeerina sagovornica Elica Apostolovska počela je prije trideset godina radni vijek kao prodavačica obuće, a završit će ga kao čistačica.

Za pet godina napunit će 62 godine, kada može ići u penziju. Ponudu vlade da ostane raditi do 65. godine ne planira iskoristiti.

“Meni su dovoljne 62 godine, zato što mi je posao fizički teži. A oni koji imaju lakši posao, radit će tri godine više, zašto da ne”, kaže Apostolovska.

U Makedoniji, muškarci idu u penziju sa 64 godine starosti, žene sa 62.

Ko će iskoristiti ponudu

Vlada je nedavno predložila izmjene zakona prema kojima zaposleni mogu odgoditi penzioniranje za jednu, dvije ili tri godine. Tako muškarci mogu raditi do svoje 67, a žene do 65. godine starosti.

Penzioneri koji žive svoje mirne dane iz iskustva kažu da je jasno ko će iskoristiti tu mogućnost.

“Penzionirat će se čovjek čiji posao nije vezan za fotelju, nego je građevinac, jednostavno ima težak posao! Taj jedva čeka da napuni 64 godine”, kaže penzioner Voislav Jovanovski.

Iz Vlade, kažu, daju pravo izbora radnicima. Drugi benefit – smanjenje pritiska na Fond za penzijsko i zdravstveno osiguranje, koji se sve teže puni novcem.

“Tačno je da će, u određenoj mjeri, reforma imati pozitivnu ulogu u stabilizaciji penzijskog fonda. Ali, ipak, suština predloženih izmjena je povećanje radničkih prava”, kaže Aleksandar Gjorgiev, glasnogovornik Vlade Makedonije.

Poslodavci nisu oduševljeni prijedlogom Vlade.

“U poznim godinama smanjuje se koncentracija, produktivnost i posvećenost poslu. Prirodno je da s godinama opada i motivacija za rad”, ističe Mile Boškov iz Konfederacije poslodavaca Makedonije.

Dva rade za jednu penziju

U Makedoniji trenutno dva radnika rade za penziju jednog penzionera.

“Projekcije Fonda za penziono i invalidsko osiguranje su da će se broj penzionera u narednih petnaest godina povećati za novih 100.000. Trenutno ih u Makedoniji ima blizu 300.000”, izvještava Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Fond od izdvajanja zaposlenih osigurava samo 60 posto. Ostatak pokriva Vlada iz budžeta.

“Jedino dugoročno rješenje za penzijski fond su nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta, kapitalno jačanje fonda, kako bi mogao funkcionirati kroz ulaganja novca iz drugog stupa u kapitalne investicije i stvaranje dobiti. Ali problem je što tog slobodnog novca za ulaganje nema”, navodi Abdulmenaf Bexheti, bivši ministar razvoja.

Penzioneri su, kažu, sigurni da će svakog šestog u mjesecu dobiti zasluženu penziju, bez obzira na to odakle novac dolazi. Ipak, i oni se slažu da je rješenje za stabilnost fonda povećanje broja zaposlenih.

“Mi svi izdržavamo po jednu ili dvije generacije s našom penzijom, jer ima dosta nezaposlenih. Ako se jedan od njih zaposli, onda ostaje više novca kod penzionera. Kad ima više novca, ima više mira, a kad ima više mira u familiji, ima više mira i u državi”, ističe Dragi Argirovski iz Saveza penzionerskih udruženja.

A trenutne vlasti na izborima su obećale slijedeće četiri godine povećati penzije za ukupno 21,5 posto.

Izvor: Al Jazeera