Makedonija: Sudska rasprava u slučaju “Puč”

Na Krivičnom sudu u Skoplju održana je pripremna rasprava u slučaju “Puč”. Državno tužiteljstvo tražilo je od sudskog vijeća potvrdu optužnice protiv pet osoba, među kojima je i Zoran Zaev, predsjednik oporbenog Socijaldemokratskog saveza Makedonije.

Terete ga za ugrožavanje ustavnog poretka i pokušaj nedemokratskog preuzimanja vlasti. Tužitelj tvrdi kako imaju dokaze o kaznenom djelu neovlaštenog prisluškivanja i špijunaži.

Tvrde kako je jedan od optuženih zlouporabio obavještajni sustav praćenja i prisluškivao po nalogu oporbenjaka Zaeva i bivšeg šefa tajne policije, Zorana Veruševskog.

Odvjetnik: Enigme tužiteljstva

Odvjetnici optuženih tražili su odbacivanje optužnice zbog nedostatka konkretnih dokaza o tome tko je i kada prisluškivan.

“Točno je to da u optužnici nije precizirano kojoj stranoj državi, organizaciji ili osobi su služili osumnjičeni i navodno prikupljali te podatke s namjerom da ih njima predaju. Ovo je jedna od enigmi tužiteljstva koju smo mi istaknuli”, rekao je odvjetnik, Filip Medarski.

Sudsko vijeće nema zakonski rok do kada mora donijeti odluku o potvrdi ili odbacivanju optužnice u ovom slučaju.

Kako javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska, u prijedlogu optužnice navodi se da je vođa oporbe Zoran Zaev, tajnim materijalima dobijenim od također osumnjičenog bivšeg direktora obavještajne službe, Zorana Veruševskog, ucjenjivao premijera Nikolu Gruevskog i tražio od njega da podnese ostavku te da se formira tehnička vlada koja bi potom organizirala prijevremene parlamentarne izbore.

Početkom veljače policija je, osim četiri ranije, osumnjičila još dvije osobe za nezakonito prisluškivanje i špijunažu. Jedan od njih, inače zaposlen u policiji, uz nagodbu je krajem veljače osuđen na tri godine zatvora.

Sastanci bez rješenja

“U međuvremenu, opozicioni Socijaldemokratski savez objavljuje snimke navodnih telefonskih razgovora vrha vlasti, do sada 36. put, iz kojih se, kako tvrde, čuje da se u Makedoniji vlada na kriminalan i koruptivan način i da je bilo zloupotrebe u vreme izbora. Kažu da su snimke dobili od službenika u makedonskoj tajnoj službi, takozvanih zvizdača”, izvještava reporterka Al Jazeere.

Istovremeno, oporba je podnosila i kaznene prijave protiv dužnosnika iz vrha vlasti i premijera, između ostalog i za neovlašteno prisluškivanje. Predistražni postupak u vezi s ovim slučajevima u tužiteljstvu još traje.

Premijer Gruevski je o razgovorima rekao da je veliki dio izmišljen i montiran.

“U međuvremenu, Gruevski i Zaev sastali su se pre dve nedelje u Strasbourgu uz posredovanje evropskih zvaničnika, ali bez rešenja političke krize u državi. Bez konkretnog dogovora završena su i tri kruga sastanaka četiri makedonske najveće vladajuće i opozicione partije u Skoplju”.

Izvor: Al Jazeera