Makedonija se izvinila Masriju zbog CIA-inog mučenja

Prije nego što su ga tajno prebacili u zatvor u Afganistanu, Khaleda el-Masrija su tukli, skidali, sodomizirali i drogirali (Reuters)

Makedonija se zvanično izvinila Khaledu el-Masriju, njemačkom državljaninu libanskog porijekla koji je nezakonito predan američkim vlastima i mučen u sklopu programa mučenja Centralne obavještajne agencije prije 14 godina.

Makedonske obavještajne službe su uhapsile Masrija dok je bio na odmoru u toj zemlji 2003. godine i ispitivale ga više od tri sedmice.

Pod optužbama da je član oružane grupe Al-Kaida, on je predan CIA-in agentima.

Prebijan, mučen, drogiran…

Prije nego što su ga tajno prebacili u zatvor u Afganistanu, Masrija su tukli, skidali, sodomizirali i drogirali.

Za više od četiri mjeseca koje je je proveo tamo redovno je prebijan, mučen i na silu hranjen, nakon čega je vraćen u Evropu i ostavljen na ulici u ruralnom dijelu Albanije usred noći.

Američka unija civilnih sloboda je u ime Masrija podnijela tužbu protiv bivšeg CIA-inog direktora Georgea Teneta, ali je slučaj odbačen 2006. godine.

Evropski sud za ljudska prava je 2012. godine Makedoniju proglasio krivom u slučaju Masri te naredio vladi te zemlje da mu plati 60.000 hiljada eura, što je ona i uradila.

Uništeni mnogi životi

Advokat za ljudska prava James Goldston, koji je zastupao Masrija na Evropskom sudu, kaže da je on prihvatio izvinjenje Makedonije, ali da to nije dovoljno.

On je u saopćenju proslijeđenom ACLU naveo da Makedonija sada mora otvoriti zvaničnu krivičnu istragu o tome šta se dogodilo.

Jamil Dakwar, jedan od Masrijevih advokata i direktor programa za ljudska prava ACLU-a, tvrdi da američki Senat treba insistirati na deklasificiranju izvještaja Senata o mučenju, kako bi se “otkrila prava istina o CIA-inom nezakonitom barbarskom programu mučenja, koji je uništio živote mnogih ljudi kao što je i Masrijev”.

Izvor: Al Jazeera i agencije