Makedonija: Pritvor za 13 osumnjičenih zbog nereda u Sobranju

U neredima je povrijeđeno više od 100 ljudi, među kojima i sadašnji premijer Zoran Zaev (EPA)

Makedonski krivični sud odredio je u srijedu jednomjesečni pritvor za 13 osoba, uključujući bivšeg ministra unutrašnjih poslova, zbog umiješanosti u izazivanje nereda u u Sobranju u aprilu nakon što je Talat Xhaferi izabran za predsjednika parlamenta.

Sud je istovremeno odredio kućni pritvor za šest lica.

U vezi s ovim slučajem ukupno su ispitane 24 osobe, prenosi agencija MIA.

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju pokrenulo je istragu protiv 36 osoba zbog terorističkih prijetnji ustavnom poretku i sigurnosti, a u vezi s događanjima u Sobranju u aprilu, kad je povrijeđeno gotovo 100 ljudi, među kojima i aktuelni premijer Zoran Zaev.

Istraga protiv 36 osoba

Uhapšeni se dijele na tri grupe: visoke političke zvaničnike koji nisu spriječili ulazak demonstranata u Sobranje, nekoliko zastupnika VMRO-DPMNE-a koji su ih pustili u parlament te vođe organizacije koje su prije nasilja danima protestovale ispred Sobranja, stvorivši nasilnu atmosferu.

Val hapšenja počeo je u utorak ujutro privođenjem bivšeg ministra unutrašnjih poslova Makedonije Mitka Čavkova, koji je bio i šef Biroa javne sigurnosti i mnogih drugih, a po nalogu javnog tužilaštva.

Čavkov je doveden u krivični sud radi davanja izjave u okviru pretkrivičnog postupka.

Među uhapšenima su i Krsto Mukoski, Žaklin Stefanovska, Luben Arnaudov iz Ohrida, glumac Vlado Jovanovski, Gorana Angelov-Koseto iz Velesa i bivši direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Saša Stefanovski.

Nalozi za hapšenje i pokretanje istrage protiv 36 osoba izdani su nakon obimnih analiza i pregleda materijala prikupljenih o događajima u Sobranju 27. aprila.

Xhaferi je prvi Albanac predsjednik makedonskog parlamenta, a njegovom izboru protivila se najutjecajnija opozicijska stranka VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

U općem haosu u Sobranju su te večeri pretučeni Zijadin Sela, ali i neki makedonski zastupnici, među kojima i aktuelni premijer Zaev.

Izvor: Al Jazeera i agencije