Makedonija: Pristalice VMRO-DPMNE slave

U Makedoniji je završen drugi krug lokalnih izbora. Reporterka Milka Smilevska u nedjelju navečer izvještava: “Možemo slobodno reći da su vladajući VMRO-DMPMNE u drugom krugu potvrdili pobedu. Ovaj rezultat je bio veoma izvestan nakon prvog kruga kada su izabrani glavni odbornici i dvije trećine gradonačelnika. Možemo reći da su ove dve partije izborile pobede, na ulicama u Skoplju se čuju grupe partijskih pripadnika kako pevaju i slave pobedu Goceta Trijanovskog koji se izborio za drugi mandat”.

Partija DUI vodi u Tetovu i Gostivaru. “Interesantno je u Strugi – trenutno prema DIK-u ima makedonski kanditat, ali to nisu konačni rezultati. Opozicija je potvrdila pobedu u Strumici, a blizu je “osvajanja” i Kumanova, eventualno se može nadati i pobedi u skopskoj općini Centar, ali je to veoma neizvjesno”, javila je Smilevska. 

U 19 sati zatvorena su glasačka mjesta, osim nekoliko u kojima će glasanje biti produženo za onoliko vremena koliko je u toku dana bio u prekidu glasački proces u drugom krugu lokalnih izbora.

Prema podacima koje je Državna izborna komisija objavila u 18 sati, odziv glasača do 17 sati bio je 46,75 procenata, što je manje nego u isto vrijeme prije dvije nedelje kada je odziv bio iznad 57 posto.

Promatrači iz nevladinih organizacija kažu da je izborni dan prošao mirno, ali su zabilježene brojne nepravilnosti.

Glasači su birali gradonačelnike u 29 opština i gradu Skoplju, gdje lokalne vlasti nisu izabrane u prvom krugu prije dvije sedmice.

Također je održano i ponovno glasanje na nekim biračkim mjestima u Strumici i opštini Dolneni, gdje su registrovane nepravilnosti u prvom krugu.

Rivali

Najznačajnije je glasanje za gradonačelnika Skoplja, gdje su se birači opredjeljivali između kandidata vladajuće VMRO- DPMNE Koce Trajanovskog, inače aktuelnog gradonačelnika i kandidata opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Janija Makradulija.

Druga opština u Skoplju u kojoj su glavni rivali bili kandidati dvije najveće makedonske stranke je opština Centar, gdje je u vodstvu kandidat opozicije Andrej Žernovski, a drugi aktuelni gradonačelnik iz VMRO- DPMNE Vladimir Todorović, javlja Tanjug. 

Drugi krug je održan i u opštini Karpoš, u kojem je učestvovao kandidat Srpske napredne stranke u Makedoniji Stavčo Jakimovski i njegov bivši partijski kolega Andrej Petrov iz SDSM.

U drugom krugu kandidati VMRO- DPMNE i SDSM su se suočili još u Kumanovu, Bitolju, Kavadarcima, Velesu.

Najinteresantniji će biti ishod glasanja u Strugi, gdje su se stranke podijelile na etničke blokove- makedonske stranke VMRO- DPMNE i SDSM stali su iza kandidata VMRO- DPMNE, a albanske stranke DPA i DUI iza kandidata DPA.

Neizvjesno i u Gostivaru

DUI i DPA su odmjerili snage i u Tetovu gdje je kandidat DUI doskorašnja vicepremijerka za eurointegracije Teuta Arifi koja ima velike šanse za pobjedu.

Neizvjesno je i u Gostivaru, gdje su kandidati albanskih stranaka prvi put imali kampanju za privlačenje glasova makedonske etničke manjine u tom gradu.

Izbori su u prvom krugu završeni u 49 opština.

Izvor: Agencije