Makedonija postavlja novu žicu

Vlasti tvrde da je postavljanje žice nužno kako bi se policiji dalo više vremena da reagira i spriječi ulazak onih koje nisu izbjeglice (EPA)

Makedonska je vojska počela postavljati i drugi red bodljikave žice na granici s Grčkom.

Vojska je počela postavljati drugi red žičane ograde na granici sa Grčkom, kod Đevđelije, prenose makedonski portali.

Nova ograda u dužini 37 kilometara udaljena je tek pet metara od stare, postavljene u novembru prošle godine.

Vlasti tvrde da je njeno postavljanje nužno kako bi se policiji dalo više vremena da reagira i spriječi ulazak onih koji nisu izbjeglice.

Policajci iz okolnih zemalja kao ispomoć

Takvih je tvrde, samo u januaru bilo gotovo 5000. Od početka ove godine Makedonija je registrirala više od 65.000 izbjeglica.

Srbija, Hrvatska, Mađarska, Slovačka i Češka ponudile su Makedoniji policajce kao dio pomoći za usporavanje priliva izbjeglica.

EU, također, nudi podršku, objavio je makedonski šef diplomatije. On je, po okončanju sastanka ministara vanjskih poslova EU u Amsterdamu, rekao da su te zemlje Srbija, Hrvatska, Mađarska, Slovačka i Češka ponudile Makedoniji policajce i opremu i pomoć u uspostavljanju centara za registraciju.

Razmatra se, kaže, i veća pomoć od ove, s obzirom da Grčka istu odbija.

Prema novim pravilima EU-a, preko granice se od polovine novembra propuštaju samo izbjeglice iz Sirije, Iraka i Afganistana, dok iz drugih zemalja imaju tretman ekonomskih migranata.

U Makedoniju je od početka ove godine do 6. februara, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, registrovan ulazak više od 65 hiljada izbjeglica.

Izvor: Agencije