Oglasi

Makedonija počinje pregovore za punopravno članstvo u NATO-u

Makedonija će naredne sedmice u Briselu početi pregovore za punopravno članstvo u NATO-u, navodi Skoplje.
Makedonija je 25. jula formalno počela pristupne pregovore o prijemu u NATOEPA - Arhiva

Makedonija će naredne sedmice u Briselu početi pregovore za punopravno članstvo u NATO-u, najavila je u utorak vlada u Skoplju.

Kako se navodi u saopćenju sa današnje sjednice, Vlada je prihvatila "Informaciju o elementima za pristupne pregovore o članstvu u NATO", kojima Makedonija treba da se priključi 18. i 19. oktobra u Briselu, prenosi Beta.

Usvojena je i "Informacija o formiranju Radnog komiteta za integraciju Makedonije u NATO", čiji su članovi zaduženi da provedu predstojeće pristupne pregovore.

Formalni pregovori

Makedonija je 25. jula formalno počela pristupne pregovore o prijemu u NATO, nakon što je poziv za to 12. jula dobila na samitu Alijanse u Briselu.

Članstvo Makedonije u NATO-u je uvjetovano potpunom primjenom sporazuma Skoplja i Vlade Grčke o rješavanju međudržavnog spora, kojim je, između ostalog, predviđeno da budući naziv države bude "Sjeverna Makedonija".

Makedonija čeka pozivnicu za članstvo u NATO-u od 2008. godine, a od 2005. početak pregovora s Evropskom unijom, što još nije na vidiku.

Pregovori o članstvu u NATO-u zapravo su tehnička stvar i obično su gotovi za nekoliko sedmica, za razliku od pregovora s EU-om, koji traju godinama.

Poziv Makedoniji otvara put za pridruživanje Makedonije, kao 30. članice, Sjevernoatlantskom savezu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.