Makedonija otvara ambasadu u Atini

Alexis Tsipras, Zoran zaev
Antionio Guterres je podržao ideju da se ovogodišnja Nobelova nagada za mir dodijeli premijerima Sjeverne Makedonije i Grčke (EPA)

Vlada Makedonije je donijela odluku o otvaranju ambasade ove zemlje u Atini i generalnog konzulata u Solunu.

Kako se navodi u saopćenju, ta odluka će se početi primjenjivati po stupanju na snagu Odluke o proglašavanju ustavnih amadmana o promjeni imena Makedonije u Republika Sjeverna Makedonija, navodi agencija Beta.

Makedonija, prema Prespanskom dogovoru, formalno treba promijeniti ime sedam dana nakon što Grčka ratificira u Parlamentu protokol za makedonsko pristupanje NATO-u, što je najavljeno za 8. februar.

Formirana međuresorska grupa

Makedonija i Grčka, zbog dugogodišnjeg spora koji je opterećivao odnose, do sada nisu imale diplomatska predstavništva na nivou ambasada u glavnim gradovima susjeda, Atini i Skoplju, već su to bili uredi za veze.

Makedonska Vlada je formirala i Međuresorsku radnu grupu za provođenje odredbi Prespanskog dogovora, koja treba napraviti nacionalni akcioni plan za izvršavanje obaveza iz tog dogovora i prati primjenu i operacionalizaciju mjera i aktivnosti iz tog dokumenta.

Izvor: Agencije