Oglasi

Makedonija optužuje Albaniju za uvrede

Albanski ambasador pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova u Skoplju zbog navodno uvredljivih izjava iz Tirane.
Još su dva naziva u igri - Gornja Makedonija i Nova MakedonijaAl Jazeera

Ambasador Albanije pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije zbog uvredljivih izjava i komentara albanskih zvaničnika na račun Makedonije i njenih građana, saopštilo je danas makedonsko ministarstvo.

Kako se navodi, na jučerašnjem sastanku sa albanskim ambasadorom je potencirano da su izjave predsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Albanije o dvonacionalnosti i mijenjanju ustavnog uređenja Republike Makedonije otvoreno miješanje u unutrašnje stvari te države.

Uvredljive izjave

"Etiketiranje Makedonaca kao Slavomakedonaca je uvredljivo i diskriminatorno prema Makedoncima i svim građanima Republike Makedonije", navodi se u saopštenju makedonskog Ministarstva vanjskih poslova, javlja Beta.

Ističe se da su takve poruke ozbiljna provokacija za dobrosusjedske odnose Makedonije i Albanije i da prave dugoročnu štetu na odnose u regionu i podstiču ekstremističku retoriku. 

"Ono što je potrebno regionu je ujedinjavanje oko integracije u EU, mir i ekonomski napredak. Zato apelujemo da se prekinu provokacije, da se poštuje suverenitet i da se radi na planu dobrosusjedstva, za dobrobit svih u regionu", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Makedonije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.