Makedonija optužuje Albaniju za uvrede

Veruševski je za pretrpljenu duševnu bol i povredu ugleda i časti i slobode tražio 71.000 eura (Al Jazeera)

Ambasador Albanije pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije zbog uvredljivih izjava i komentara albanskih zvaničnika na račun Makedonije i njenih građana, saopštilo je danas makedonsko ministarstvo.

Kako se navodi, na jučerašnjem sastanku sa albanskim ambasadorom je potencirano da su izjave predsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Albanije o dvonacionalnosti i mijenjanju ustavnog uređenja Republike Makedonije otvoreno miješanje u unutrašnje stvari te države.

Uvredljive izjave

“Etiketiranje Makedonaca kao Slavomakedonaca je uvredljivo i diskriminatorno prema Makedoncima i svim građanima Republike Makedonije”, navodi se u saopštenju makedonskog Ministarstva vanjskih poslova, javlja Beta.

Ističe se da su takve poruke ozbiljna provokacija za dobrosusjedske odnose Makedonije i Albanije i da prave dugoročnu štetu na odnose u regionu i podstiču ekstremističku retoriku. 

“Ono što je potrebno regionu je ujedinjavanje oko integracije u EU, mir i ekonomski napredak. Zato apelujemo da se prekinu provokacije, da se poštuje suverenitet i da se radi na planu dobrosusjedstva, za dobrobit svih u regionu”, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Makedonije.

Izvor: Agencije