Makedonija očekuje novi izbjeglički talas

Prije nekoliko dana za samo 24 sata oko 13 hiljada izbjeglica prošlo makedonsku južnu granicu (EPA)

Bez obzira što je u posljednjih nekoliko dana Mađarska zatvorila granicu za izbjeglice, a Slovenija privremeno, broj izbjeglica i migranata u Makedoniji se ne smanjuje.

Naprotiv, njihov broj se povećava, a prema riječima aktivista na terenu i ovih dana se očekuje novi izbjeglički talas, prenijela je Anadolija.

Aktivisti nevladinih organizacija koje rade sa izbjeglicama kazali su da je prije četiri dana, za samo 24 sata približno 13 hiljada izbjeglica prošlo makedonsku južnu granicu.

“Prije dva dana više od osam hiljada izbjeglica je ušlo u makedonski teritorij, a u narednim danima očekujemo također veliki broj izbjeglica“, rekao je terenski menadžer UNHCR-a Lorenzo Leonelli.

Montažne barake

U prihvatnim centrima u Đevđeliji i Tabanovcima, izbjeglice imaju sve uslove da se kratko odmore prije nego nastave put prema Srbiji i zapadnoevropskim zemljama.

“U okviru prihvatnog centra gradimo montažne barake, koje su adaptirane za zimske uslove, no trenutno imamo problem sa električnom energijom, koju ćemo, nadam se, riješiti brzo”, izjavio je Leonelli.

U Tabanovcima su postavljene dvije montažne barake, a u narednim danima postaviće se još četiri, u kojima će imati grijanje, a nasut je i put koji vodi do granice, da izbjeglice ne bi gazile po blatu.

Predstavnici nevladinih humanitarnih organizacija kažu da zbog velikog izbjegličkog talasa ne mogu stići obezbijediti potrebnu pomoć, zato apeliraju da se i građani uključe u pružanje pomoći.

Hrana i ćebad

Nevladine humanitarne organizacije djeci dijele zimsku obuću i odjeću, hranu i ćebad, kako bi im obezbijedili minimalne uslove za vrijeme boravka u prihvatnim centrima.

MUP Makedonije u svom saopćenju navodi da je u petak registrirano više od 3.200 izbjeglica, kojima je izdata potvrda za iskazanu namjeru za podnošenje zahtjeva za priznavanje prava azila.

MUP informiše da je od 19. juna do sada registrovano 168.452 izbjeglica i migranata, koji su prošli makedonsku južnu granicu i uputili se prema zemljama Zapadne Evrope.

Izvor: Agencije