Makedonija objavila rokove za promjenu oznaka sa imenom države

Vlada Sjeverne Makedonije objavila je uputstvo sa rokovima u kojima državne institucije i organi treba da postave oznake sa novim ustavnim imenom države.

Na internetskoj stranici makedonske Vlade već su napisi usklađeni sa novim ustavnim imenom države i u zaglavlju piše “Vlada Republike Sjeverne Makedonije”, prenosi Beta.

“Carinska uprava treba da u roku od tri dana stavi naljepnice na table na graničnim prelazima Republike Sjeverne Makedonije  na dva aerodroma (u Skoplju i Ohridu)”, saopćila je vladina Međuresorna grupa za izvršavanje obaveza iz Prespanskog dogovora.

Prema planu koji je ta grupa napravila, Sektor za odnose Vlade, u roku od sedam dana, treba da izradi knjigu grafičkih standarda kojom će se definirati standardi za vizuelni prikaz ustavnog imena Republike Sjeverne Makedonije u sklopu sa državnim grbom kao logom, koje će koristiti državne institucije za javne table i na ulazima.

Generalni sekretarijat makedonske Vlade ima rok od sedam dana da izradi softver koji će obuhvatiti sve institucije na državnom i lokalnom nivou, kao i dimenzije javnih tabli, a promjena svih tabli na centralnom i lokalnom nivou mora biti završena u roku od četiri mjeseca. 

Nove registarske tablice

Ministarstvo unutrašnjih poslova treba da u roku od četiri mjeseca počne sa izdavanjem novih registarskih tablica, a u međuvremenu da, kao prelazno rješenje, osigura naljepnice “NMK” za registarske tablice na vozilima.

To ministarstvo treba da stvori i tehničke uvjete za izdavanje novih putnih isprava što bi trebalo da počne krajem 2019.

U roku od šest mjeseci treba da se napravi pregled i revizija statusa spomenika, javnih zgrada i infrastrukture i da se, ukoliko se odnose na antičku helensku historiju i civilizaciju kao dio historijskog nasljeđa Grčke, preuzmu odgovarajuće korektivne mjere i aktivnosti.

Rok od pola godine je dat i da se ukloni simbol istaknut na staroj nacionalnoj zastavi (sunce iz Vergine) sa cijelog javnog prostora, navodi se i dodaje da su od toga izuzeti arheološki artefakti.

Vlada u Skoplju je u utorak saopćila da je Prespanski sporazum stupio na snagu, čime je ime države i zvanično promijenjeno u Republika Sjeverna Makedonija.

Kako je saopćila vlada, objavljivanjem u Službenom glasniku, 12. februara stupio je na snagu Prespanski sporazum kojim je riješen spor sa Grčkom, kao i amandmani na ustav kojim je promijenjeno ime zemlje i ustavni zakon za njihovo provođenje.

Izvor: Al Jazeera i agencije