Makedonija obavijestila Grčku o ustavnim promjenama

Skoplje je obavijestilo Atinu da je ispunilo svoj dio obaveza sa Prespanskog jezera (EPA)

Makedonija je obavijestila Grčku da je usvojila ustavne izmjene kojima se ime države mijenja u Sjeverna Makedonija, čime je ispunila obaveze iz Prespanskog sporazuma.

Ministarstvo vanjskih poslova je potvrdilo da je šefu Ureda za veze Grčke u Skoplju uručena “verbalna nota” prema kojoj je Makedonija “ispunila unutarnje-pravne uvjete za stupanje na snagu” Prespanskog sporazuma o rješavanju višedesetljetnog spora dvije države oko makedonskog imena.

Izmjene Ustava Makedonije, koje su usvojene u Sobranju prošlog petka, stupit će na snagu kada grčki parlament ratificira Prespanski sporazum i protokol za članstvo Makedonije u NATO-u.

Prema informacijama kojima raspolaže makedonska Televizija Telma, očekuje se da grčki parlament Prespanski sporazum usvoji početkom narednog tjedna.

Nakon toga trebao bi biti usvojen i protokol za NATO.

Tsiprasova vlada u prolaznoj krizi

Grčka vlada zapala je u krizu nakon ostavke ministra obrane Panosa Kammenosa i izlaska iz koalicije njegove stranke Nezavisni Grci zbog dogovora o novom imenu Makedonije.

Zbog toga je grčki premijer Alexis Tsipras zatražio glasanje o povjerenju vladi, budući da njegova Syriza ima 145 od 300 mjesta u parlamentu i podršku jednog neovisnog zastupnika.

U međuvremenu su uspjeli dobiti podršku još pet zastupnika, te u srijedu uvečer dobiti povjerenje parlamenta.

Tsipras je ranije čestitao makedonskom kolegi Zoranu Zaevu nakon povijesnog glasanja zastupnika u Skoplju o promjeni imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija.

Izvor: Agencije