Makedonija nema alternativu za EU i NATO bez dogovora o imenu

Jasne poruke grčkog premijera (EPA)

Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je da Makedonija nema alternativna rješenja za ulazak u EU i NATO, ukoliko odbaci Dogovor iz Prespe o rješavanju spora o imenu.

“Želim da istaknem da je dogovor jedina i nezamjenljiva mogućnost za dva naroda, ali i za stabilnost Balkana”, rekao je grčki premijer na Centralnom komitetu njegove stranke Siriza.

Kako prenosi makedonska agencija MIA iz Atine, Tsipras je istakao da Grčka neće prihvatiti da Makedonija, ako ne promjeni ime, pod sadašnjim ustavnim imenom Republika Makedonija uđe u EU i druge međunarodne organizacije u kojima Grčka učestvuje ili će učestvovati.

“Ako naši susjedi odbace ovaj dogovor kroz procese koji su u potpunosti za poštovanje i predviđeni njihovim ustavom, treba da znaju, moram da to kažem iskreno, da ne postoje alternativna rješenja za njihov ulazak u EU ili druge međunarodne organizacije u koje žele da se učlane, a u njima Grčka učestvuje ili će učestvovati”, rekao je Tsipras.

Makedonski premijer Zoran Zaev u intervjuu za grčki dnevnik “Ta Nea” rekao je da ne postoji bolji dogovor o rješenju spora oko imena Makedonije od tog koji je postigao sa grčkim kolegom Tsiprasom.

Ustavne reforme

Zaev je izrazio nadu da će poslanici u parlamentu Makedonije poštovati volju naroda i podržati Dogovor sa Grčkom, čija je realizacija uslov za euroatlantsku integraciju.

“Ispunjavanje vizije za budućnost zemlje, podržane od većine građana na referendumu, sada je u rukama svakog člana parlamenta”, rekao je Zaev u opširnom intervjuu za grčki dnevnik “Ta Nea”.
U parlamentu Makedonije u srijedu je počeo dugotrajni proces za izmjene Ustava u skladu sa sporazumom s Grčkom i promjenu imena države u Sjeverna Makedonija, čemu se suprotstavlja opoziciona VMRO DPMNE.

Glasovi najmanje devet od 48 poslanika koalicije oko VMRO DPMNE, potrebni su za dvotrećinsku većinu od 80 poslanika koja je neophodna za ustavne izmjene.

Dogovorom sa Grčkom o rješavanju skoro trodecenijskog spora oko imena, predviđeno je da Makedonija do kraja godine usvoji ustavne izmjene kojima će garantovati promjenu imena u Sjeverna Makedonija, kao i grčko priznavanje makedonskog identiteta, jezika, kulture.

Izvor: Agencije