Oglasi

Makedonija: Međuetnički odnosi tema izbora

Vlast optužuje opoziciju da želi federalizirati zemlju i uvesti dvojezičnost u cijeloj zemlji.

Međuetnički odnosi tema izborne kampanje u Makedoniji

Pitanje međuetničkih odnosa u Makedoniji jedna je od tema u makedonskom bloku stranaka prije izbora u nedjelju. Vladajuća VMRO-DPMNE optužuje opozicione socijaldemokrate da će, osvoje li vlast, federalizirati državu i uvesti dvojezičnost na cijeloj teritoriji. Iz opozicije odgovaraju kako su to laži vlasti, kao i da neće biti promjene Ustava. Međuetnički odnosi u zemlji krhki su i 15 godina nakon okončanja oružanog sukoba albanskih pobunjenika i makedonskih sigurnosnih snaga.

Petnaest mjeseci prošlo je od strašne poplave u Šipkovici kod Tetova. Tada je stradalo četvero djece iz ovog sela, a razrušeno je desetak kuća. Stanovnici se žale da je nakon nesreće malo šta urađeno. Jedan od njih jest i Ilijaz Kamberi.

"Ona naša gospoda koja su dolazila lažu, '100 posto ćemo vam pomagati.' Gdje su oni 100 posto? Neka dođe sami da vidi siromašne ljude. To je žalosno", dodaje.

Zaboravljeno selo

Selo je 2001. godine bilo sinonim za borbu Albanaca za ostvarenje njihovih prava u Makedoniji. Ovdje je nastala i politička stranka DUI, koja je već deset godina dio vlasti. U jednoj seoskoj kući bio je vojni štab albanskih pobunjenika. Mještani su očekivali više. Ipak, kažu, nisu privilegirani.

"Šta ne fali? Koga su zaposlili? Nikog! Ljude izdržavaju iseljenici", kaže Zeqirijah Qazimi, predsjednik mjesne zajednice.

Šipkovica je možda sada daleko od agende političara, ali nije bila prije 15 godina.

"Ono što je usledilo nakon oružanog sukoba koji je 2001. krenuo iz ovog sela na zapadu Makedonije je potpisivanje okvirnog Ohridskog sporazuma, u kojem stoji da će država obezbediti više prava i veću uključenost Albanaca u društvo. Deo tog plana je i mogućnost visokog obrazovanja na albanskom jeziku", izvještava Maja Blaževska-Evrosimoska, novinarka Al Jazeere.

Alajdin Demiri direktor je biblioteke Univerziteta Jugoistočne Evrope u Tetovu. Prije 20 godina, dok je bio gradonačelnik Tetova, osuđen je na zatvorsku kaznu zbog isticanja albanske zastave ispred zgrade Općine.  Danas, kaže, zbog Ohridskog sporazuma i Makedonci i Albanci osjećaju kako su nešto izgubili.

"Kada se sukobite sa institucijama, onda se rađa ta reakcija da ipak postoji diskriminacija i da je veoma izražena zato što ova politička elita, koja je rođena da stvara krize, ne da ih rešava, izgleda da se najbolje snalazi u takvoj kriznoj situaciji i to ne odgovara njima", dodaje.

Etnička podijeljenost

Etnička podijeljenost i dalje je realnost u ovoj sredini. Maja Petrovska koordinatorica je omladinskog obrazovnog foruma u Tetovu i govori o stanju obrazovnih institucija u zemlji.

"Podrazumijeva se da su obrazovne institucije pokretač promjena u društvu, nabolje, pa čak i nagore. Institucije trebaju omogućiti mladima što više prilika u kojima bi zajednički funkcionirali kako bi svjedočili da život u multietničkoj sredini nije nešto loše nego blagodаt", dodaje.  

Taj jaz se smanjuje kako se približavaju izbori i očekivanja nekih partija da etnički okvir neće biti smjernica kome dati glas.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.