Oglasi

Makedonija i Albanija prioriteti Rumunije na čelu EU-a

Nastavlja se podrška pregovaračkim procesima sa Srbijom i Crnom Gorom, a zahtijeva se i posebna pažnja za Bosnu i Hercegovinu.
Teodor MelescanuUnija treba dokazati posvećenost Makedoniji i Albaniji djelima i početi pregovore s obje zemljeEPA - Arhiva

Rumunjski ministar vanjskih poslova Teodor Melescanu rekao je kako je otvaranje pregovora Makedonije s Europskom unijom prioritet tijekom rumunjskog predsjedanja Unijom.

Također je izjavio da EU treba dokazati svoju posvećenost Makedoniji i Albaniji djelima i započeti pregovore s objema zemljama, prenosi Tanjug TV Telmu.

"Nalazimo se na prekretnici u procesu proširenja prema zapadnom Balkanu", istaknuo je rumunjski ministar, podsjećajući na prošlogodišnju strategiju Europske komisije za proširenje i Vijeća za opće poslove, koje je prošlog lipnja dalo uvjetne datume za pregovore s Makedonijom i Albanijom.

Posebna pažnja za Bosnu i Hercegovinu

Prema diplomatskim izvorima u EU-u, Rumunjska ima namjeru uložiti napore kako bi uvjerila zemlje članice koje se najoštrije protive otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom, poput Francuske i Nizozemske.

Melescanu je dodao da će tijekom rumunjskog predsjedanja nastaviti podržavati pregovaračke procese sa Srbijom i Crnom Gorom, a zahtijevao je i posebnu pozornost od EU-a za Bosnu i Hercegovinu.

"Rumunjska se želi fokusirati na regionalnu suradnju na zapadnom Balkanu, kao i posvetiti se mladima u regiji", dodao je rumunjski ministar.

Prema Melescanuovim riječima, Turska ostaje strateški partner EU-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.