Makedonija će postati 30. članica NATO-a

Makedonija će postati 30. članica NATO-a, nakon što su veleposlanici članica Alijanse u Bruxellesu, u nazočnosti makedonskog ministra vanjskih poslova Nikole Dimitrova, potpisali protokol o pristupanju te države Sjevernoatlantskom savezu.

Proces ratifikacije pristupnog protokola u zemljama članicama trebao bi trajati oko godinu.

Premijer Zoran Zaev uputio je, u povodu potpisivanja pristupnog protokola Makedonije u NATO, čestitku građanima te je ocijenio kako je riječ “o velikom, povijesnom danu za sve građane Makedonije”.

“Danas nam je najveći sigurnosni savez na svijetu – NATO – poželio dobrodošlicu. Danas smo sjeli rame uz rame s našim saveznicima, za istim stolom, u istoj alijansi. Sretni smo, i trebamo biti, zato što smo osigurali trajnu stabilnost, sigurnost i mir za našu državu. Napredak i razvoj sada su nezaustavljivi. Naše generacije i djeca naših generacija živjet će bolje, u državi i regiji koji zrače nadom. Neka nam je sa srećom, budimo ponosni”, napisao je Zaev.

Godinama u blokadi zbog imena

Makedoniju je godinama u euroatlantskim integracijama blokirala Grčka zbog spora oko imena.

Očekivalo se da će Makedonija dobiti pozivnicu na summitu NATO-a 2008. u Bukureštu, na kojem je i Hrvatska pozvana u Savez.

Sporazumom između makedonskog premijera Zorana Zaeva i grčkog Alexisa Tsiprasa pronađeno je kompromisno rješenje po kojem će se Makedonija ubuduće službeno zvati Sjeverna Makedonija.

Stoltenberg: Ispisivanje historije

Glavni tajnik Saveza, Jens Stoltenberg nazvao je današnje potpisivanje povijesnim, te je makedonskom šefu diplomacije Dimitrovu poklonio olovku kojom je pristupni protokol potpisan.

Makedonija će od sada sudjelovati na svim sastancima Saveza kao promatrač.

Iako je za ratifikaciju protokola potrebno oko godinu dana, ne treba isključiti da to bude dovršeno do summita Saveza u prosincu ove godine, javljaju agencije.

Prethodno je Stoltenberg napisao na Twitteru kako će Makedonija “ispisati povijest”.

“Saveznici NATO-a potpisat će protokol o pristupanju s budućom Republikom Sjevernom Makedonijom, zajedno s ministom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovim”, naveo je Stoltenberg i objavio fotografiju makedonske i NATO zastave.

Grčka će prva ratificirati protokol

Očekuje se da Grčka bude prva država koja će već u petak, 8. veljače ratificirati protokol o pristupanju Makedonije, objavio je briselski portal Euractiv pozivajući se na upućeni izvor.

Ako se sve bude odvijalo po planu, prenose agencije, makedonska ministrica obrane Radmila Šekerinska prvi put će sudjelovati na ministarskom sastanku članica Alijanse 13. veljače, ali bez prava glasa sve dok Makedonija ne postane punopravna članica.

Nakon dugogodišnjih pokušaja rješavanja spora, prošle godine su Grčka i Makedonija potpisale sporazum na obalama Prespanskog jezera, po kojem službeno ime zemlje postaje Republika Sjeverna Makedonija.

Sporazum je predviđao da ime Makedonije bude promijenjeno u Republika Sjeverna Makedonija, a da Grčka zauzvrat prestane blokirati njezino učlanjenje u NATO i Europsku uniju.

Makedonski premijer Zoran Zaev se nada da će Makedonija, nakon potpisivanja dokumenta o pristupanju NATO-u, početi i pregovore o članstvu u Europskoj uniji najvjerojatnije do lipnja.

Izvor: Al Jazeera i agencije