Makedonci protiv ‘ludog’ panoramskog točka u Skoplju

Nakon poplava koje su pogodile Makedoniju, dio javnosti i opozicija traže da vlasti te zemlje obustave izgradnju panoramskog točka u centru Skoplja. Pozivaju da se sredstva usmjere na infrastrukturne projekte, kojim bi se spriječile katastrofe poput nedavnih.

Postavlja se pitanje hoće li glavni grad Makedonije dobiti svoj panoramski točak, po ugledu na londonski. Za taj projekat vlasti planiraju potrošiti gotovo 19 miliona eura. Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije poziva da se gradnja zaustavi. Kažu da se već u startu potrošilo pet miliona eura i pozivaju da se ostalih 12,5 miliona eura prenamijene.

I struka je protiv

“Sve vrijeme se protivimo izgradnji, ne samo ovog točka ludila, kako ga nazivamo, nego svih prijedloga iz projekta ‘Skoplje 2014’ koji nisu u interesu građana. Bilo bi mnogo bolje novac iskoristiti za čišćenje riječnih korita, izgradnje efikasnijih sistema protiv poplava ili hidrometeorološkog sistema koji bi na vrijeme informirao građane”, rekao je potpredsjednik SDSM-a Damjan Mančevski.

Na projekt “Skoplje 2014.” do sad je potrošeno više od 650 miliona eura.

“Panoramski točak treba biti izgrađen između Kamenog mosta i mosta ‘Goce Delčev’. Planirano je da ima prečnik od 57 metara, a da bude 73 metra iznad obale Vardara”,  javlja iz Skoplja reporterka Al Jazeere Maja Blaževska-Evrosimoska.

I arhitekti negoduju, kažu da je izgradnja točka opasna intervencija na samoj rijeci.

“Bilo koja intervencija na koritu Vardara je ozbiljna stvar, da ne kažem opasna. Najblaže rečeno, ideja za izgradnjom ovakvog objekta je nerazumna, zato što znamo s kakvom poplavom se Skoplje suočilo 1962. godine. Regulacija rijeke Vardar, nakon zemljotresa 1963. godine, bio je najveći inženjerski i urbanistički projekat u sprečavanju posljedica uočenih nakon te poplave”, kazala je Ana Radonjić iz Asocijacije arhitekata Makedonije.

Protivi se i Andrej Žernovski, načelnik skopske općine Centar. Kaže da općina nema mehanizama da zaustavi izgradnju. Sve što je na rijeci Vardar i njenom koritu, kao i sama obala, pod ingerencijom je Grada Skoplja.

‘Razum teško može prihvatiti’

“U principu sam protiv svih gradnji projekta ‘Skopje 2014’, bez obzira jesu li kič i koliko koštaju i što su osam puta veći od planiranog. Makedoniji nedostaju bolnice, nema opreme, škole i vrtići su nam u očajnom stanju. Nemamo studentski dom, a novac se troši na stvari koje ljudski razum teško može prihvatiti”, kazao je on. 

Novinarka Al Jazeere je pokušala dobiti odgovore i od gradonačelnika Grada Skoplja Koce Trajanovskog,  ali neuspješno. Isto se desilo i s Vladom Makedonije.

Izvor: Al Jazeera