Makedonci na protestu protiv albanskog kao službenog jezika

Nezadovoljnici su se okupili ispred zgrade makedonskog Sobranja (Al Jazeera)

Veliki broj građana prosvjedovao je u Skoplju protiv zakona o upotrebi jezika, kojim albanski postaje drugi službeni jezik na državnoj razini.

Građani, organizirani u nekoliko patriotskih udruga, navode da se ovim zakonom u zemlji uvodi dvojezičnost i ruši, kako kažu, makedonski karakter države.

Makedonski predsjednik Đorge Ivanov odbio ga je potpisati jer smatra da je represivan te da favorizira samo albanski jezik.

Zakon je vraćen u proceduru u Sobranje.

U roku od 30 dana mogu se podnositi amandmani, a bude li ga izglasala polovica od ukupnog broja zastupnika, on stupa na snagu i bez potpisa predsjednika države.

Zapalili zastavu EU

“S ovog prosvjeda upozoravamo sve političare koji su nam godinama zagorčavali život i pleli izdajničku mrežu za naše uništenje, da ćemo se silno suprotstaviti svim raspoloživim sredstvima. Naša zemlja i djeca nisu na rasprodaju, naš jezik je makedonski i to je kod za naše raspoznavanje, ali i za ostale koji nisu Makedonci, a žive ovdje”, poručio je Ljubiša Nastoski iz Udruženja Tvrdokorni. 

Organizatori prosvjeda – Jedinstvena Makedonija i Tvrdokorni smatraju da će dvojezičnost oslabiti makedonski jedinstveni karakter.

Prosvjednici su se okupili ispred zgrade makedonskog parlamenta, a tokom prosvjeda zapalili su i zastavu Europske unije, javila je agencija AP.

Albanci čine četvrtinu stanovništva u Makedoniji.

Izvor: Al Jazeera i agencije