Makedonci mogu glasati samo za VMRO-DPMNE

Makedonska izborna komisija potvrdila je valjanost samo jedne kandidatske liste za nadolazeće izbore, i to one vladajuće VMRO-DPMNE.

To znači da na parlamentarnim izborima 5. juna Makedonci mogu glasati samo za jednu stranku.

Član državne izborne komisije iz albanske stranke Demokratska unija za integraciju (DUI) predlaže provjeru postoji li ustavna osnova za održavanje izbora sa samo jednom strankom.

Vladajuća albanska stranka DUI nije predala izbornu listu. Također, nisu to učinile ni opozicijske stranke Socijaldemokratski savez (SDSM) i Demokratska partija Albanaca (DPA), jer su smatrali da ne postoje uvjeti za demokratske i fer izbore.

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je u subotu da se njegova stranka VRMO-DPMNE sprema za vanredne izbore idućeg mjeseca i pored bojkota tri velike stranke i međunarodnog neodobravanja te da bi nakon njih bio “odmah spreman” za još jedne, kako bi dao “građanima šansu da biraju”.

Dva glasanja

Gruevski, koji se povukao s funkcije 10. januara nakon deset godina na vlasti kako bi omogućio prijevremene izbore, rekao je u izjavi za AFP da bi Makedonija tako mogla u idućim mjesecima imati dva izborna glasanja.

Makedonski parlament je raspušten u aprilu u okviru sporazuma koji je izradila Evropska unija kako bi se okončala politička kriza u zemlji i ulični protesti.

Evropska unija je upozorila da ako budu održani izbori 5. juna bez tri najveće stranke, tako izabrana vlada ne bi bila kredibilna ni za jednu međunarodnu instituciju.

Američka ambasada u Skoplju od vlasti u Makedoniji u četvrtak je zatražila da se zakazani izbori ne održe.

Smatraju da nisu ostvareni uvjeti za održavanje izbora jer nije izvršena reforma medija, nisu pročišćeni birački spiskovi, a i dalje postoji zastrašivanje glasača.

Izvor: Al Jazeera i agencije