Makedonci mijenjaju pjesmu za Eurosong

Makedonski tim u posljednjem trenutku priprema novu pjesmu za evrovizijski nastup u Švedskoj. Burne negativne reakcije javnosti, prislilie su Makedonsku radio televiziju, da povuče pjesmu Imperija.

Građani kritikuju i pjesmu i spot koji promoviše barokne zgrade iz projekta Skoplje 2014, te spomenik Aleksandra Velikog. No, odgovornost za potrošeni novac i vrijeme niko ne preuzima.

“Pesma Imperija neće predstavljati Makedoniju na ovogodišnjem Evrosongu. Makedonska radio televizija povukla je prvo spot, a potom i pesmu zbog negativnih reakcija javnosti”, izvještava Milka Smilevska iz Skoplja.

Loše reakcije

Šef tima, kaže da je pjesma Imperija bila pilot projekat, te da je narod odlučio da kompozicija nije dobra.

Ljupčo Mirkovski, šef evrovizijskog tima Makedonije, objašnjava: “Imali smo loše reakcije, negativne. Tako da smo odlučili da promijenimo pjesmu i tekst i aranžman. Imali smo problema i sa tekstom, koji nije odgovarao Evroviziji.”

U pjesmi Esma Redžepova i Vlatko Lozanovski pjevali su o muzičkoj imperiji koja će vječno vladati svijetom.

Mirkovski kaže da pjesma nije povučena pod pritiskom susjeda Grčke zbog prikazivanja Aleksandra Velikog u spotu.

Od 1996. godine, otkad je Makedonija počela učestvovati na evrovizijskom festivalu, prvi put se dešava da makedonska radiotelevizija povuče pjesmu i ponudi novu kompoziciju.

Nova pjesma snima se danas. Mora se brzo raditi, zato što se do petka treba poslati u Švedsku, organizatoru Eurosonga.

Da li će se opet snimati spot sa zgradama i spomenicima iz projekta Skoplje 2014. još nije odlučeno.

Novinarka Vesna Milenkovska, koja godinama prati Evroviziju kaže da Makedonija zaslužuje bolju pjesmu.

“Dobro je što mijenjaju pjesmu. Zato što u Imperiji nismo vidjeli maksimum od Esme, od onog što ona može da pokaže na sceni. Njen lijepi glas je ugušen u ovoj pjesmi.”

Važan nastup

Kompozitor Kire Kostov, koji je ranije komponirao i za Evroviziju kaže da pjesma koja se šalje na Eurosong, treba posjedovati makedonski folklor i melodiju.

“Treba da se predstavimo sa našom muzikom, koju oni ne poznaju. Tako ćemo biti interesantniji za slušanje i bolje ćemo zvučati. Da vide šta je Makedonija i šta ona muzički donosi.”

Za Makedoniju je važno da nastupa na Eurosongu, zato što je to rijetka mogućnost da se široj publici prikažu njene muzičke mogućnosti. Ali ove godine još kod kuće pjesma Imperija dobila je nula poena od građana.

Izvor: Al Jazeera