Makedonci koncertima proslavili poziv za ulazak u NATO

Na koncertu u Gradskom parku nastupilo je oko 40 makedonskih muzičara (Anadolija)

Pod sloganom “Idemo naprijed, Makedonija u EU i NATO” u subotu navečer je u 15 gradova širom Makedonije proslavljeno dobivanje poziva za pristupne pregovore o članstvu te zemlje u NATO savezu.

U prisustvu nekoliko hiljada građana, centralna proslava održana je u glavnom gradu – Skoplju, pod pokroviteljstvom Vlade Makedonije, a tom prilikom na koncertu u Gradskom parku nastupilo je oko 40 makedonskih muzičara, prenosi Anadolija.

Zajedno sa građanima Makedonije, proslavi su prisustvovali zamjenica premijera i ministrica odbrane Radmila Sekerinska, ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov, kao i pojedini predstavnici diplomatskog kora i predstavnici političkih partija.

Moguće članstvo do juna 2019. godine

Dimitrov je u izjavi novinarima rekao kako Makedonija od 1993. godine čeka ulazak u NATO, da je deset godina prošlo od samita NATO-a u Bukureštu kad je uspjela da dobije poziv za članstvo, te da je ova, 2018., historijska godina.

“Uspjeli smo da izgradimo prijateljstvo sa dvije zemlje sa kojima smo imali kroz historiju veoma delikatne odnose. Iz napetosti ostvarili smo prijateljstvo i zahvaljujući tome otvaraju se putevi za NATO, i imamo veliko obećanje za juni 2019. godine za EU “, rekao je Dimitrov.

Ako sve bude nastavljeno prema planu, kako je rekao Dimitrov, do juna sljedeće godine očekuje se da Makedonija i zvanično postane članica NATO saveza.

Istovremeno, s održavanjem centralne proslave, manja grupa građana protestirala je noseći transparente sa porukama protivljenja članstvu u NATO-u.

Tokom samita NATO-a u Briselu, 12. jula, generalni sekretar Jens Stoltenberg uručio je makedonskom premijeru Zoranu Zaevu zvaničan poziv o otpočinjanju pregovora o članstvu Makedonije u NATO savezu.

Izvor: Agencije