‘Mak’, dokumentarni film na Al Jazeeri Balkans

Dokumentarni film “Mak” podsjeća na detalje životnog i pjesničkog puta Mehmedalije Maka Dizdara, od partizanskog ilegalca do poete autentičnog jezika.

I nakon više od trideset godina traju kontroverze o uzrocima njegove smrti. Članovi porodice jednostavno kažu : “Mak je ubijen, jer pojedincima kao takav nije odgovarao!”

U filmu “Mak” prvi put su predočeni nepoznati detalji dešavanja iza kulisa “Struških večeri poezije” 1969. godine, kada je Dizdar kao prvi jugoslovenski pjesnik dobio “Zlatni vijenac” ove pjesničke manifestacije. O tome govori Draško Redžep, koji slovi kao siva eminencija kulturne scene bivše Jugoslavije, a te godine bio je član žirija.

Iz do sada neobjavljenih dijelova Makovih pisama jasno je da se zdušno borio da bosanskohercegovački pisci dobiju značajnije mjesto na kulturnoj sceni tadašnje Jugoslavije. Književnik Stevan Tontić u filmu objašnjava zašto je svojevremeno bio potpisnik peticije protiv Maka kao urednika časopisa “Život”.

Gledajući film “Mak” saznajte i kako je Dizdar pedesetih godina pridobio Remarka da svoja djela štampa u Sarajevu, zašto je potom isključen iz Komunističke partije te godinama bio bez zaposlenja…

Dobitnici nagrade EU za istraživačko novinarstvo

Film “Mak” produkcijski je rad “Centra za razvoj medija i analize”, u čijem sastavu djeluje on-line magazine Žurnal. Magazin Žurnal poznat je po svom TV serijalu “Afera”, dokumentarnih filmova o korupciji u BiH. Svi radovi dostupni su na YouTube kanalu. Filmovi “Vladar iz podzemlja” i “Terma” su dobitnici nagrade EU za istraživačko novinarstvo.

Amarildo Gutić, novinar on-line magazina Žurnal, autor je dokumentarnog filma “Mak”. Gutić je i autor nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova na domaćim i međunarodnim festivalima za dokumentarne filmove „Usta puna baruta“, „Sevdah za Šefika P.“ i „Život bez svjedoka“.

Izvor: Al Jazeera