Majka učenice iz Srebrenice: Od napada moje dijete šuti i plače

Majka je zajedno s napadnutom kćerkom išla u policiju prijaviti cio slučaj, u Centar za socijalni rad, a zatim i u školu (Anadolija)

Djevojčicu bošnjačke nacionalnosti u Srebrenici u četvrtak je verbalno napala grupa učenika, za koje njena majka tvrdi da je riječ o istoj djeci koja su na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama veličala četnički pokret. 

Učenicu devetog razreda Prve osnovne škole u Srebrenici, koja nosi maramu, grupa djece vrijeđala je najprije tokom školskog turnira, a zatim i kad je krenula kući. 

“Moja djevojčica od jučer šuti, stalno plače i trese se”, kaže za Al Jazeeru uznemirena majka, s kojom smo razgovarali dok je bila na putu prema Tuzli, gdje će svoju kćerku odvesti kod dječijeg psihologa jer je – u šoku.

Objašnjava da je grupa učenika koja je učestvovala u incidentu bila na odbojkaškom turniru, gdje su njenu kćerku, dok je igrala, prozivali i spominjali njenu maramu.

‘Plakala je i tresla se cijelo vrijeme’

“Tu je bilo još djece, samo su nju prozivali. Kad je krenula kući, oni su je presreli i njih desetorica su je opkolili. Nisu joj dali da ide kući, skakali su i galamili na nju, ponovo prozivajući njeno ime i njenu maramu, sve dok nije policija naišla i oni su se razbježali. Moju djevojčicu je za ruku dovela kući njena drugarica koju je srela. Plakala je i tresla se cijelo vrijeme.”

Nakon toga majka je zajedno s njom otišla u policiju prijaviti cio slučaj, u Centar za socijalni rad, a zatim i u školu. 

“Nikakve reakcije nema. Pedagog i direktor se prave da ništa ne znaju, kažu da su djeca bila iz nižih razreda i da moje dijete laže. Direktor je došao na kraj tog turnira, a to su bili turniri osmog i devetog razreda, i navijači su bili iz tih razreda”, kaže majka.

“Na ovom neću stati jer želim da zaštitim svoje i drugu djecu. Da li to ona nema pravo da igra odbojku i da se druži sa drugarima? Čija je meta moje dijete jučer bilo? Neka je na sramotu roditelja i nastavnika.”

‘Ne stojimo iza nasilja’

Međutim, direktor škole Dragi Jovanović ističe da se incident dogodio nekoliko stotina metara od škole, kada su djeca išla kući.

“Mi smo danas po saznanju od majke reagovali, mada ona ne zna ni koja su djeca u pitanju, a vidim da mediji već etiketiraju neku djecu. Majka kaže da se njena djevojčica ne može sjetiti imena te djece iako idu u istu školu. Međutim, to nema veze, događaj se desio van škole, a pedagog obavlja razgovor sa jednom grupom djece. Mi ne podržavamo takve slučajeve i ne stojimo iza bilo kakve vrste nasilja. Naravno da ćemo reagovati”, tvrdi Jovanović.

Glasnogovornik Policijske uprave Zvornik Miljan Bobar potvrdio je da je Policijskoj stanici u Srebrenici prijavljen napad na djevojčicu bošnjačke nacionalnosti.

Bobar je kazao da su policijski službenici odmah postupali po prijavi, te obavijestili nadležno Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini, kao i lokalni Centar za socijalni rad. Sve daljnje radnje policija će provoditi po nalogu tužioca, rekao je Bobar.

Ministrica obrazovanja i kulture bh. entiteta Republika Srpska Natalija Trivić ranije je rekla da nema informaciju o tom incidentu. 

“Ono što ćemo svakako uraditi, čim se vratim u Ministarstvo, jeste da ćemo tražiti informaciju i od lokalne zajednice i od direktora škole da vidimo zapravo o čemu se radilo i nakon toga ćemo moći iznositi stavove. Ono što je važno jeste da ne podržavamo nikakav vid rasne, nacionalne, vjerske diskriminacije po bilo kojem osnovu jer su djeca u pitanju, a djeca su jedno naše najveće blago i to zaista ne možemo dopustiti.”

Raniji incidenti

Roditelji bošnjačke djece u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici krajem januara su organizirali proteste ispred škole nakon što je na društvenim mrežama objavljena sporna fotografija učenika, nastala u učionici pravoslavne vjeronauke za vrijeme obilježavanja krsne slave svetog Save.

Uz fotografiju učenici su napisali “Braća četnici” i dodali da se “ne stide što su im i preci bili četnici”.

Nakon toga roditelji su direktoru i nadležnim ministarstvima i institucijama predali listu zahtjeva, kojima se, između ostalog, traži utvrđivanje odgovornosti zaposlenika škole i sankcioniranje odgovornih, uvođenje nacionalne grupe predmeta, te prilagođavanje ambijenta škole svim učenicima.

U ime lokalne uprave organizirana je deseteročlana komisija koja je trebala razgovarati o tim zahtjevima. Međutim, roditelji bošnjačke djece kažu da se nije mnogo uradilo nakon njenog osnivanja.

Izvor: Al Jazeera