Majdanpek dobio struju nakon dva dana

Majdanpek, grad u istočnoj Srbiji, dobio je struju u srijedu navačer, nakon dva dana bez ovog energenta, zbog ledene kiše koja je oštetila dalekovode, javlja novinar Al Jazeere Marko Subotić.

Ranije su dijelovi grada ostali i bez vode i grijanja, slab je bio signal mobilnih operatera, a prisutni su bili i problemi s fiksnom telefonijom.

Zbog ledene kiše koja neprekidno pada, na dalekovodima se stvara ledeni omotač, koji otežava njihov popravak.

Načelnik Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za vanredne situacije Predrag Marić rekao je ranije u srijedu da očekuje da će se u Majdanpeku uspostaviti normalno snabdijevanje strujom i da neće biti evakuacije.

Izvršni direktor za upravljanje i tržište Elektromreže Srbije Ilija Cvijetić kazao je za Tanjug da su sva tri dalekovoda u Majdanpeku i dalje van pogona i na njima su pali stubovi.

Sve dežurne ekipe na terenu

“U istoriji se nikada nije desilo da imamo tri pravca napajanja i da su sva tri onemogućena. Zbog jakog leda i snega, trenutno koristimo havarijske stubove, koje podižemo, a koje smo koristili letos, kad su bile poplave i tornada oko Lazarevca”, rekao je Cvijetić.

Ekipe EMS-a od srijede ujutro pokušavaju preko 400 kilovoltnog dalekovoda dopremiti struju do Majdanpeka.

“Očekujemo da će to biti gotovo do dva-tri sata. Probaćemo kasnije da li možemo da pustimo napon i ako bude sve u redu, danas, u toku dana, Majdanpek bi trebalo da dobije napon”, kazao je Cvijetić.

Kako je dodao, već dva dana i dvije noći monteri iz cijele Srbije su na terenu, kao i svi monteri iz privatnih firmi, ali uvjeti za rad su nemogući.

U saopćenju Elektromreža navodi se da pomoć pružaju i brojna preduzeća s kojima sarađuju, usmjerivši svoje resurse kako bi se spriječila humanitarna katastrofa koja prijeti stanovnicima istočne Srbije.

“Radimo zajedno sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a, koji nam pruža podršku u borbi za normalizaciju stanja u tom delu zemlje”, navode u EMS-u.

Izvor: Al Jazeera i agencije