Mahathir: Muslimanski svijet u krizi

Premijer Malezije pozvao je na djelovanje, dok su čelnici Irana, Turske i Katara u svojim govorima istakli stradanje Palestinaca (Reuters)

Premijer Malezije Mahathir Mohamad rekao je da je muslimanski svijet “u stanju krize” i pozvao na “provodljiva” rješenja u govoru na otvaranju samita država s muslimanskom većinom u Kuala Lumpuru, prenosi Al Jazeera English.

Mahathir je u četvrtak pozvao na djelovanje, dok su iranski predsjednik Hassan Rouhani, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani u svojim govorima istakli stradanje Palestinaca tokom višedecenijske izraelske okupacije.

“Svi znamo da su muslimani, njihova vjera i njihove države u stanju krize. Svuda vidimo kako se uništavaju muslimanske države, njihovi građani tjeraju se na bijeg, primorani tražiti spas u nemuslimanskim državama”, istakao je Mahathir pred punom dvoranom u malezijskoj prijestonici.

Taj 94-godišnji premijer istakao je da mnoge muslimanske nacije, dok su se druge države nakon razaranja u Drugom svjetskom ratu oporavile i razvile, “nisu imale pravu upravu, a kamoli da su se razvile i napredovale”.

Dodao je da “bratoubilački ratovi, građanski ratovi, propale vlade i mnoge druge katastrofe” nastavljaju prijetiti muslimanskim državama i islamu, “a da se ne vidi ozbiljan napor na njihovom okončanju ili ublažavanju ili obnavljanju religije”.

No, iako je tražio jedinstven stav država s muslimanskom većinom kako bi bili riješeni ti problemi, nekoliko država – među kojima su Saudijska Arabija i Pakistan – izostalo je sa skupa, za koji neki smatraju da je sve jača konkurencija Organizaciji islamske saradnje (OIC).

Strah od podjela

U utorak je Pakistan objavio da odustaje od samita, pozvavši se na zabrinutost Saudijske Arabije da bi skup mogao “podijeliti” muslimanski svijet.

Prvo je objavljeno da će premijer Imran Khan, koji je ranije bio potvrdio dolazak u Maleziju, poslati ministra vanjskih poslova Shaha Mahmooda Qureshija da ga predstavlja da bi se na kraju ta država potpuno povukla sa skupa dva dana prije njegovog početka.

Predsjednik Indonezije Joko Widodo, koji je ranije bio naveden kao govornik na skupu, također nije došao. Njegov potpredsjednik Ma'ruf Amin, koji je bio najavljen kao zamjena, otkazao je u posljednjem trenutku zbog zdravstvenih problema. On je i bivši vrhovni vođa najveće indonezijske grupe muslimana, Hahdlatu Ulame.

U četvrtak je Al Jazeera poslala upit Mahathiru je li dobio poruku čelnika Indonezije o učešću te države na samitu, ali on nije odgovorio.

Kad je riječ o Saudijskoj Arabiji, generalni sekretar samita Samsudin Osman rekao je ranije za Al Jazeeru da je Mahathir poslao ličnog izaslanika da pozove kralja Salmana na samit, ali je i zvanični Rijad odlučio ne poslati svoje predstavnike.

Osman je dodao da samit u Kuala Lumpuru nije napravljen kao rival OIC-u.

Khaled Mashaal, bivši čelnik palestinske grupacije Hamas, jedan je od onih koji su došli na samit. Za Al Jazeeru je naveo da skup u Maleziji “nije napravljen za stvaranje animoziteta među državama” muslimanskog svijeta.

Bliskoistočne ‘prijetnje’

Na otvaranju samita u četvrtak iranski čelnik Rouhani govorio je o “ozbiljnim sigurnosnim prijetnjama” koje su pred muslimanskim svijetom, pogotovo pred Bliskim istokom, zbog “cionističkog režima” Izraela, za koji kaže da nastavlja nametati svoju volju Palestincima koji su bez države.

Rouhani dodaje da je stradanje Palestinaca najvažnije pitanje muslimanskog svijeta.

Katarski emir Al Thani istakao je isti stav, kazavši da je okupacija Palestine “jedan od najvećih izvora nestabilnosti u našoj regiji”.

Otimanje palestinske zemlje, nelegalna naselja i “judaizacija Jerusalema” primjeri su politika koje “brišu arapski karakter grada i provociraju osjećaje Arapa i muslimana svuda”, dodao je.

U prikrivenim kritikama na račun Saudijske Arabije Rouhani je rekao da je “mentalna i radikalizacija ponašanja” nekih muslimanskih država “otvorila put stranim intervencijama” na Bliskom istoku.

“Ratovi u Siriji, Jemenu, nemiri i pobune u Iraku, Libanu, Libiji i Afganistanu ishod su kombinacije domaćeg ekstremizma i strane intervencije”, izjavio je.

Nazvavši Iran “modelom otpora”, također je pozvao muslimane svijeta da stvore vlastiti ekonomski okvir rada kako bi se “spasili od dominacije američkog dolara i američkog finansijskog režima”.

Naveo je da muslimanske države mogu uspostaviti specijalne mehanizme za bankarsku i finansijsku saradnju, te koristiti domaće valute u trgovini. Iran je pod sankcijama SAD-a od 2018. i brani mu se korištenje međunarodnog finansijskog sistema za trgovinu s drugim državama.

Turski čelnik Erdogan rekao je da je pred samitom izazov “provođenja planova” dogovorenih između prisutnih čelnika iako se neke muslimanske države, kako je rekao, “trebaju pomiriti” s vlastitim neuspjesima, naročito u sprečavanju sukoba na Bliskom istoku i drugdje.

“Nesreća je što trošimo vlastitu energiju na unutrašnje sporove”, kazao je govoreći o stanju u muslimanskom svijetu, te dodao da muslimanske države ne trebaju ostaviti sudbinu 1,7 milijardi muslimana u rukama sila Zapada, uključujući pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a.

“Svijet je veći od petorke”, rekao je Erdogan, ponovivši svoje stalne kritike na račun stalnih članova svjetskog tijela, čije je pravo veta, dodavši, štetno za manje države. Naveo je i da je Vijeću sigurnosti UN-a “davno prošao rok trajanja”.

Stavovi učenjaka

Nur Aldeen al-Kawamleh, islamski učenjak iz Jordana i delegat skupa, rekao je da se nada da će samit ponuditi alternativna rješenja za probleme kojima se ne bavi OIC.

Ono što se čulo pokazuje neke kritike na račun OIC-a, dodao je, kao i to da vidi nastanak “nove koalicije” država koje slično misle kako bi bili riješeni problemi muslimanskog svijeta.

Ahmad Farouk Musa, profesor na Univerzitetu Monash u Kuala Lumpuru, također je učesnik samita.

Okrivio je Saudijsku Arabiju da propagira sektaštvo u muslimanskom svijetu i što je pokazala protivljenje samitu koji pokušava dovesti različite stavove na dijalog.

“Dosad smo vidjeli kako je sektaštvo uništilo bit jedinstva muslimana. I za mene su glavni propagatori sektaštva u muslimanskom svijetu niko drugi nego Saudijci i njihova ideologija”, poručio je Musa.

Dodao je da je uzrok animoziteta Rijada prema samitu “prisustvo iranskog čelnika” Rouhanija.

Izvor: Al Jazeera