Magellanovi oblaci sudarit će se s našom galaksijom

Astronomima je poznato da je predviđeno da se Mliječni put sudari s velikom spiralnom galaksijom Andromedom (The Epoch Times)

Naša galaksija Mliječni put počela se sudarati s dvjema patuljastim galaksijama, Velikim i Malim Magellanovim oblakom, saopćili su hrvatski astronomi.

Tu vijest saznali su iz astronomskog časopisa EarthSky, prenosi Tanjug.

Astronomima je poznato da je predviđeno da se Mliječni put sudari s velikom spiralnom galaksijom Andromedom, što bi se trebalo dogoditi za četiri milijarde godina.

Zasad su nam se počele približavati dvije galaksije, Veliki i Mali Magellanov oblak, koje kruže oko Mliječnog puta, pa se može očekivati da se dogodi sudar.

Pojavili se prvi znaci sudara

To približavanje prvi je signal da predstoji sudar Mliječnog puta s Velikim i Malim Magellanovim oblakom, a kao posljedica tog sudara već se rađaju nove zvijezde.

Astronomi već od 60-ih godina prošlog vijeka posmatraju dugi trag plina koji potječe iz Magellanovih oblaka, a koji nazivaju Magellanovim potokom.

Taj trag proteže se kroz galaktički južni pol Mliječnog puta, piše EarthSky.

Magellanovi oblaci trebali bi se u pravom smislu sudariti s našom galaksijom za nekoliko milijardi godina, ali, prema najnovijim podacima, koje su 8. novembra astronomi predstavili na skupu Američkog astronomskog društva (AAS) u Honoluluu, čini se da su se već sada pojavili prvi znaci sudara.

Mnogo prije nego što se mislilo

Prilikom spajanja galaksija obično se stvaraju nove zvijezde, a astronomi su nedavno na periferiji naše galaksije, u blizini Magellanovog potoka, uočili novi zvjezdani skup.

Na tom su predjelu najstarije zvijezde naše galaksije, a stručnjaci su otkrili da su zvijezde tog skupa sastavljene od materijala iz Magellanovih oblaka.

Tako su naučnici tek nedavno shvatili kolika je prijetnja našoj galaksiji Veliki Magellanov oblak.

Prema istraživanju koje je u februaru 2019. objavljeno u časopisu Monthly Notices britanskog Kraljevskog astronomskog drštva, Veliki Magellanov oblak sigurno će se sudariti s našom galaksijom, i to mnogo prije nego što se mislilo.

Do tog otkrića naučnici su došli nakon što su izradili računarske simulacije kretanja Magellanovih oblaka, pri čemu su ustanovili da će se, umjesto da na sigurnoj udaljenosti kruži oko našeg Mliječnog puta, Veliki Magellanov oblak nakon nekog vremena sudariti s njim.

Čovječanstvo čeka pravi spektakl

Naučnici procjenjuju da su Magellanovi oblaci trenutno od nas udaljeni 163.000 svjetlosnih godina i da se udaljavaju brzinom 400 kilometara u sekundi.

No, simulacije astrofizičara s Univerziteta u Durhamu pokazuju da će Veliki Magellanov oblak u jednom trenutku usporiti, okrenuti se prema nama i sudariti se s našom galaksijom.

Sudar bi se trebalo dogoditi za dvije i po milijarde godina.

U slučaju da čovječanstvo preživi toliko dugo čeka ga pravi spektakl.

Postoji mogućnost da će se prilikom sudara aktivirati crna rupa u sredini naše galaksije i početi gutati sve što je oko nje, uvećavajući se deset puta.

“Dok se bude hranila okolnim plinom, crna rupa izbacivat će velike mlazove radijacije”, rekao je voditelj istraživanja, kosmolog Marius Cautun.

‘Nered’ od 250 milijardi sunaca

“Mada ti mlazevi neće utjecati na nas, postoji mala mogućnost (jedan do tri posto) da će prilikom sudara dvije galaksije naš Sunčev sistem biti izbačen u međuzvjezdani prostor”, dodao je Cautun.

Naučnici sumnjaju da će se prilikom stapanja Mliječnog puta i Andromede dogoditi i sudar zvijezda ili planeta, ali nadolazeća galaksija s više od 250 milijardi sunaca ipak će napraviti “nered” unutar našeg Mliječnog puta, smatra astrofizičar Carlos Frenk s Univerziteta u Durhamu.

“Sve će se poremetiti unutar naše galaksije, a Sunčev sistem mogao bi biti izbačen u vanjski svemir. Ako se to dogodi, sumnjam da će naši potomci, ako ih tada uopće bude, moći preživjeti”, objasnio je Frenk.

Izvor: Agencije