Mafija u italijanskom agraru zgrnula 16 milijardi eura

'Mafija nanosi štetu imidžu italijanske hrane u svijetu', izjavio je šef Coldirettija (EPA)

Italijanska mafija infiltrirala se u velikoj mjeri u poljoprivrednu i prehrambenu djelatnost u zemlji, zgrnuvši 2015. godine više od 16 milijardi eura u toj industriji.

U izvještaju italijanske poljoprivredne zadruge Coldiretti, organizacije eksperata Eurispes i Opservatorija za agro-prehrambeni kriminal navodi se da su organizirane kriminalne grupe iskoristile dugotrajnu ekonomsku krizu da preuzmu kontrolu nad poljoprivrednim zemljištem i preduzećima, prenosi Reuters.

“Oni nanose štetu imidžu italijanske hrane u svijetu, oni dovode i zdravlje potrošača i našu životnu sredinu u opasnost”, izjavio je šef Coldirettija Roberto Moncalvo.

Krivotvorenje poznatih proizvoda

“Iznad svega, oni guše poslovanje i ekonomsko tkivo mnogih časnih kompanija koje su ugrožene ovim kriminalnim radnjama”, rekao je Moncalvo novinarima.

Studija je pokazala da utjecaj tih kriminalnih grupa seže u sve dijelove zemlje, ali da je posebno snažan u njihovim tradicionalnim južnim bastionima, poput Sicilije.

U oblasti Ragusa, poznatoj po cjelogodišnjoj proizvodnji paradajza, mafijaši su u potpunosti preuzeli poljoprivredu, piše u izveštaju Coldirettija.

Samo četiri od 102 italijanske pokrajine nisu pokazale nikakve znake ilegalnih aktivnosti u sektoru poljoprivrede, navodi se u studiji, koja je predstavljena na konferenciji za medije, kojoj su prisustvovali i ministar pravosuđa i jedan broj vodećih državnih tužilaca protiv mafije.

Iz Coldirettija su naveli da gangsteri zarađuju na razne načine, od krivotvorenja priznatih proizvoda, kao što su djevičansko maslinovo ulje i sir mozzarella, do krađe cijelih stada životinja i cijelog roda poljoprivrednih kultura.

Također se šire i u distributivnoj i prodajnoj mreži, što je dovelo do povećanja cijena za potrošače.

‘Kaljanje novca’

U izvještaju se dodaje da su, zbog previranja u bankarskom sektoru i pada prinosa na obveznice, pojedini investitori sredstva ponudili ilegalnim poljoprivrednim subjektima, ulazeći u neuobičajeno ulaganje, koje Italijani nazivaju “kaljanje novca”.

Svjetska banka procjenjuje da poljoprivreda učestvuje sa 2,2 posto u italijanskom bruto domaćem proizvodu i da zapošljava četiri procenta radne snage.

Coldiretti je pozvao Vladu na jačanje pravnog okvira za odbranu poljoprivrednika od mafijaških bandi, navodeći da bi taj sektor mogao generirati mnogo više bogatstva ako se oslobodi od organiziranog kriminala.

Izvor: Agencije