Maduro za konzularne odnose s Kolumbijom

Komšije smo i dužni smo imati diplomatske i političke odnose, kazao je Maduro (EPA)

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro je spreman ponovno uspostaviti konzularne odnose sa susjednom Kolumbijom, nakon što je odbjegla bivša kolumbijska senatorica Aida Merlano uhapšena u Venecueli, prenosi Hina.

Socijalist Maduro prošle je godine suspendirao odnose s Kolumbijom, te kolumbijskom diplomatskom i konzularnom osoblju u Venecueli dao rok od 24 sata da napusti zemlju, u odgovoru na pomoć koju je vlada konzervativca Ivana Duquea dala venecuelanskoj opoziciji u dopremanju humanitarne pomoći u krizom pogođenu zemlju.

Poput većine zapadnih demokratija, Kolumbija priznaje opozicionog čelnika Juana Guaidoa, predsjednika venecuelanskog parlamenta, za zakonitog predsjednika te naftom bogate južnoameričke države.

Početkom sedmice, kolumbijsko ministarstvo pravosuđa saopćilo je kako će od Guaidoa zatražiti izručenje Aide Merlano, bivše kolumbijske senatorice koja je od služenja 15-godišnje kazne zbog kupovine glasova u oktobru prošle godine pobjegla spektakularnim bijegom kroz prozor zubarske ordinacije. Merlano je u ponedjeljak uhapšena u Venecueli.

Maduro naziva Guaidoa američkom marionetom

“To je loša šala. Zar mislite da Juan Guaido upravlja policijom Venecuele”, upitao je Maduro u televizijskom obraćanju.

Uprkos tome, predložio je ponovnu uspostavu konzularnih odnosa između dviju zemalja.

“Komšije  smo… Dužni smo imati diplomatske i političke odnose”, kazao je tom prilikom Maduro.

Maduro naziva Guaidoa američkom marionetom koja ga pokušava svrgnuti, a Duquea često proziva zbog navodnih pokušaja destabiliziranja njegove vlade. U srijedu je izjavio kako Merlano, koja se nalazi u pritvoru u Venecueli, “dovoljno govori o kolumbijskoj političkoj klasi”.

Duque je ranije u srijedu kazao kako bi Venecuela trebala Merlano deportirati preko Interpola. Kazao je da je Maduro mnogim drugim zemljama koje priznaju Guaidoa dopustio da zadrže diplomatsku prisutnost u toj zemlji.

Izvor: Agencije