Maduro: Venecuela spremna primiti humanitarnu pomoć

Najmanje 20 od 23 venecuelske države pogođene su novim nestankom struje (EPA)

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro izjavio je da je njegova zemlja spremna primiti međunarodnu humanitarnu pomoć nakon sastanka sa čelnikom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC) u trenucima kad se južnoamerička država ponovo suočava s nestancima električne energije.

“Potvrđujem da smo spremni uspostaviti mehanizme za međunarodnu pomoć i podršku”, poručio je Maduro na Twitteru.

Venecuelski čelnik, koji i dalje negira da se trenutna situacija u zemlji može nazvati humanitarnom krizom, nakon sastanka je naglasio da će saradnja s ICRC-om biti uspostavljena uz potpuno poštivanje pravnog poretka u Venecueli.

Delegacija ICRC-a, koju predvodi predsjednik Peter Maurer, boravi u Venecueli od subote.

Guaido pozvao na proteste

ICRC je prošlog petka u izjavi objavio da je “zabrinut za ozbiljan utjecaj situacije u Venecueli na stanovništvo, naročito na one koji nemaju pristup osnovnim uslugama”.

U utorak je zabilježen novi nestanak električne energije u većem dijelu zemlje, uključujući i glavni grad Caracas, zbog čega su mnogi proveli još jednu noć u mraku.

Najmanje 20 od 23 venecuelske države pogođene su nestankom struje.

Opozicijski čelnik i samoproglašeni predsjednik Juan Guaido, koga priznaje 50-ak zemalja, na čelu sa SAD-om, ranije je pozivao stanovnike na proteste zbog problema s javnim uslugama.

Izvor: Agencije