Maduro u UN-u: Svijet će pobijediti neofašizam

Nicolas Maduro treba u srijedu opet održati virtualni govor u UN-u (EPA)

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro kojeg UN-ovi istražitelji optužuju da je odgovoran za “zločine protiv čovječnosti”, pozvao je svijet da se bori protiv “hegemonije” i “imperijalističkih ideja”, prenosi Hina.

Kritizirajući “svijet hegemonije i imperijalizma” na videosnimci u UN-ovoj Općoj skupštini u prigodi virtualnog sastanka na vrhu kojim se obilježava 75 godina postojanja te organizacije, Maduro je istaknuo da svijet mora biti “ujedinjen” u borbi s pandemijom.

“Venezuela se zauzima za multipolaran svijet, za obnovljen sistem UN-a, za sistem koji će znati provoditi međunarodno pravo i štititi narode svijeta”, istaknuo je, kritizirajući američke napade na Svjetsku zdravstvenu organizaciju, ne imenujući Sjedinjene Američke Države.

Svijet je pobijedio fašizam

“Sad nije trenutak za vrijeđanje i za prijetnje WHO-u, sad je vrijeme da se ujedinimo za njegovo dobro”, istaknuo je.

“Svijet je prije 75 godina pobijedio fašizam. Svijet će pobijediti i one koji žele nametnuti hegemoniju i imperijalističke ideje, svijet će pobijediti neofašizam (…) i izgraditi novi svijet bez hegemonije, svijet koji će pripadati narodu”, istaknuo je venezuelski predsjednik čiju legitimnost ne priznaju mnoge zemlje.

Nicolas Maduro treba u srijedu opet održati virtualni govor u UN-u, u prigodi godišnjeg zasjedanja Opće skupštine na kojoj fizički nije bio od 2018.

Kubanska Kritika SAD-a

Zastupajući Kubu i ministar vanjskih poslova te zemlje Bruno Rodriguez Parrilla kritizirao je SAD.

“Na ovu obljetnicu 75 godina UN-a, multilateralnosti i međunarodnom pravu prijete najveće svjetske sile. Neodgovorno ponašanje SAD-a je najveća opasnost za mir i za međunarodnu sigurnost”, rekao je.

“Čini se da je (SAD) u ratu s planetom (…) i s njegovim stanovnicima”, požalio se, kritizirajući “ekonomsku, trgovinsku i financijsku blokadu” koju je Washington uveo njegovoj zemlji.

Izvor: Agencije